Home / NOVOSTI / HRONIKA / “Vidra” i “Gnjurac” izveli vježbu spašavanja (DVA PRILOGA+VIDEO+FOTO)

“Vidra” i “Gnjurac” izveli vježbu spašavanja (DVA PRILOGA+VIDEO+FOTO)

MODRIČA – Članovi ronilačkih klubova “Vidra” iz Modriče i “Gnjurac” iz Laktaša izveli su danas na rijeci Bosni u Botajici kod Modriče pokaznu vježu upravljanja čamcima i spašavanje ugroženih lica na brzim vodama.

Predsjednik Ronilačkog kluba /RK/ “Vidra” Dragan Šarčević rekao je da je cilj vježbe obuka novih članova Kluba i upoznavanje o tehničkim karakteristikama specijalnog čamca za spašavanje u ekstremnim uslovima, čija nabavka za ovaj klub je u toku.

Srn2016-3-20_1816994_2Šarčević je istakao da nabavku čamca finansiraju Udruženje “Kalipolis” iz Italije i opština Modriča, koja je od osnivanja Kluba, prije četiri godine, finansirala obuku članova, nabavku plovila i ronilačke opreme.

Član RK “Gnjurac” Laktaši Vladimir Vujasinović rekao je da su novim članovima “Vidre” pokazane tehnike upravljanja čamcem za spašavanje na brzim vodama, kao i postupci spašavanja lica u brzoj vodi.

МОДРИЧА - ронилачки клубови показнVujasinović je naglasio da su RK “BuK” i “Gnjurac” dio Republičke jedinice za spašavanje na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

Izvor: Glas Regije / SRNA

POKAZNA VJEŽBA SPAŠAVANjA NA VODI

Članovi ronilačkih klubova “Vidra” iz Modriče i “Gnjurac” iz Laktaša izveli su 20. marta 2016. godine  na rijeci Bosni u Botajici kod Modriče pokaznu vježu upravljanja čamcem i spašavanje ugroženih lica na brzim vodama. Događaju su prisustvovali zamjenik načelnika opštine Nikola Savić, načelnica odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Alenka Ilovčević i narodni poslanik Bojan Vidić.

Ronilački klub „Vidra“ jedini je ronilački klub na dobojskoj regiji. Osnovan je u martu 2012. godine, a danas broji oko 50 članova, od čega je 15 aktivnih . Klub djeluje i kao jedinica Civilne zaštite za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom.

Članovi kluba imali su veoma značajnu ulogu u spasavanju ljudskih života u poplavama koje su u maju 2014. godine  zadesile opštinu Modriča. Pomoć su pružili i ugroženom stanovništvu Doboja i Šamca.

„Od nedavno imamo pet novih članova koji su položili ispit za upravljanje motornim čamcem. Danas smo sa našim prijateljima iz Ronilačkog kluba „Gnjurac“ odradili vježbu upravljanja savremenim motornim čamcem za spašavanje na brzim vodama i spasilački dio vježbe. Daleko smo opremljeniji sad za razliku od 2014. godine mada bi moglo i bolje. U pregovorima smo da uz pomoć italijanske organizacije „Kallipolis“ i opštine Modriča nabavimo jedan ovakav savremen čamac“, rekao je predsjednik Ronilačkog kluba „Vidra“ Dragan Šarčević.

„Ovdje smo da im pokažemo naše tehnike spašavanja na vodi i pod vodom. Oni to dosta dobro rade, a imaju i veliku podršku lokalne zajednice. Danas prikazujemo napredne tehnike upravljanja motornim čamcem i spašavanje na brzim vodama. Prošle sedmice su bili kod nas u gostima, gdje smo na Vrbasu, na veoma brzoj vodi izveli vježbu. Simulirali smo poplavu. Članovi „Vidre“ su pokazali veoma zavidno znanje“, izjavio je Vladimir Vujasinović, član ronilačkog kluba „Gnjurac“ iz Laktaša i „Buk“ Banja Luka.

Video prilog i album slika koji dajemo u nastavku nije u sklopu gornjih priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je preuzet sa TVK3, a slike sa Facebook stranice RK VIDRA.

 

Slike sa Facebook stranice RK VIDRA.

[g-gallery gid=”15778″]

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...