Home / DAN OPŠTINE 2015 / Vidovdansko zavičajno veče – KOSOVSKI BOŽUR

Vidovdansko zavičajno veče – KOSOVSKI BOŽUR

Dvadeset treće vidovdansko zavičajno veče „Kosovski božur“ – Pjesnici i slikari svome gradu i prazniku, održano je po 25. juna 2015. godine u Srpskom kulturnom centru. Na manifestaciji su bile izložene slike i knjige modričkih umjetnika i radovi nagrađenih. Organizator manifestacije je Srpski kulturni centar u saradnji sa Kulturnoumjetničkim društvom „Modriča“ a pokrovitelj Odbor za proslavu Dana opštine, Vidovdana. Manifestaciji su prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, pisci, slikari i brojni ljubitelji umjetnosti.

Direktor Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović je zvanično otvorio manifestaciju te se zahvalio piscima, slikarima, pokroviteljima i svim prisutnim koji su doprinijeli da ova manifestacija ljubavi i ljepote traje dvadeset i tri godine. Afirmator kulture SKC  je predstavio učesnike „Vidovdanske galerije“,Svjetlanu Cvijić, Jovu Gujića, Bosu Raulić, Duška Bogdanovića i Jelenu Grgić Matijašević, kao i pisce; Milenu Drpu, Gligora Muminovića, Marka Raulića, Dragicu Popović, Tošu Jovanovića, Davida Tanasića, Radu Đošan Kitić, Ratka Babića, Marka Ružičića i Književni klub “Mladost”.

Srpski kulturni centar je u cilju afirmacije istinskih prirodnih i kulturnih vrijednosti naše opštine za prisutne organozovao prezentaciju „Modriča u slici i stihu“. Prezentacija je podijeljena u više dijelova, i to: Zavičaju u pohode (pejzaži sa područja cijele opštine); Svjetionici svetosavlja (pravoslavni hramovi); Uskliknimo s ljubavlju (fotografije sa dvadeset dvije Svetosavske akademije); Na vječnoj straži (fotografije svih spomenika borcima za otadžbinu i slobodu) i u poslednjem dijelu prikazane su fotografije naslovnih stranica časopisa Vidovdanskog godišnjaka, Savovanja i Saborca.

Dvanaestu godinu povodom Dana opštine, Vidovdana, iz štampe izlazi Vidovdanski godišnjak. Godišnjak prati istorijski hod Modriče i postaje njen ljetopis i monografija. U ime Redakcije,  Godišnjak je promovisao Gligor Muminović, tehnički urednik i lektor lista. “Godišnjak sadrži sve najznačajnije događaje na području opštine Modriča od Vidovdana do Vidovdana . Ovo je istovremeno monografija lokalne zajednice, njena slika za neka buduća pokoljenja koja će iz tog godišnjaka učiti prošlost svog zavičaja“, rekao je Gligor Muminović.

Srpski kulturni centar i Kulturnoumjetničko društvo „Modriča“ su povodom Dana opštine Modriča, Vidovdana, raspisali nagradni konkurs za literarne i likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola na temu „Vid Vidovdana“. Tema je bila relativno slobodna jer je obuhvatala sve ono što sadrži vidovdanska legenda – borbu za otadžbinu i slobodu, ljudsku čast i dostojanstvo; ljubav prema zemlji i narodu, njegovoj kulturi i tradiciji.  U ime pokrovitelja manifestacije načelnik opštine Mladen Krekić nagrađenima je uručio priznanja „Kosovski božur“:

Za literarne radove:
1. Prva nagrada: Dragana Šarčević, OŠ “Sveti Sava”,
2. Druga nagrada: Aleksandar Spasojević, OŠ “Sutjeska”
3. Treća nagrada: Jelena Zarić, OŠ “Sutjeska”.

Pobjednik na konkursu mladih pjesnika Dragana Šarčević, učenica devetog razreda OŠ „Sveti Sava“ u izjavi za medije je rekla: „Napisala sam pjesmu „Majka junaka“. Poruka je bila koliko bitke u ratovima, kao što je Kosovska bitka, mogu da ostave velike posljedice na potomstvo.“

Za likovne radove:
1. Prva nagrada: Milenko Todorović, OŠ “Sutjeska”,
2. Druga nagrada: Katarina Đukić, OŠ “Sveti Sava”,
3. Treća nagrada: Jelena Zarić, OŠ “Sveti Sava”.

Načelnik opštine Mladen Krekić je čestitao nagrađenima na postignutim uspjesima a svim prisutnim čestitao predstojeći Dan opštine. Tradicionalno, na kraju manifestacije, prisutni pisci su pročitali po jedan svoj rad. Manifestaciju je zvanično zatvorio direktor SKC-a, Dejan Stojanović.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...