Home / NOVOSTI / BiH / Vasić: Policija spremna da obezbijedi izbore

Vasić: Policija spremna da obezbijedi izbore

BANJALUKA – Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je večeras da je policija spremna da u potpunosti obezbijedi predizborne aktivnosti, izbore i sakupljanje izbornog materijala, njegov transport u Lukavicu i da ima planove u skladu sa tim.

Vasić je za Alternativnu televiziju rekao da neće “upaliti” nečije želje da se neki neriješeni problemi u Federaciji BiH “preliju” u Republiku Srpsku i da se na taj način napravi rekonstrukcija BiH.

Odgovarajući na pitanje koliko policija ozbiljno shvata informacije da se spremaju nemiri u izbornoj noći, Vasić je rekao da sve informacije iz obavještajnih krugova u policiji shvataju ozbiljno i po njima preduzimaju mjere da do toga ne dođe ili ako se nešto dešava da onemoguće štetne posljedice.

“Mi postupamo po onome što smo dobili i iz medija i iz obavještajnih krugova i sa terena i nastojimo da ne dozvolimo da nešto eskalira”, naglasio je Vasić.

On je rekao da je postojao pokušaj podmetanja takvog događaja prije dvadestak dana.

“Trebalo je da se desi masovna tuča između navijača na našem prostoru, a da ni jedni ni drugi navijači nisu sa našeg prostora, niti čak sa prostora BiH. Na svu sreću, informacije koje smo dobili bile su dovoljne da preduzmemo mjere i da se to onemogući”, rekao je Vasić.

On je naveo da su u policiji zadovoljni bezbjednošću na prostoru Republike Srpske pred izbore, s obzirom da su se u prvih 20 dana predizborne kampanje desila 32 sitnija incidenta.

“Od toga je bilo 14 slučajeva da su pocijepane plakate, četiri oštećenja bilborda, a ostalo su bili sitni incidenti. Najteže je bilo oštećenje štanda u Istočnom Sarajevu”, naveo je Vasić.

Prema njegovim riječima, istraga će utvrditi da li paljenje automobila u Trebinju ima veze sa izborima.

Vasić je odbacio tvrdnje da je policija u službi jedne političke opcije u Trebinju, navodeći da onda ne bio bio takav nivo ni kriminaliteta, ni javnog reda i mira, niti saobraćaja.

“Tamo je stopa kriminaliteta jako niska, ovakvi incidenti se dešavaju, to je pojedinačni incident. Nama treba vjetar u leđa od političara da se to riješi, a koji su motivi i ko je to uradio, to će se tek kasnije znati”, naglasio je Vasić.

On je rekao da u ovom trenutku ne može biti prihvaćena tvrdnja da su to uradili politički protivnici.

“Istraga će potvrditi, možda jesu politički protivnici, ali postoje i druge mogućnosti, počev od te da je neko to uradio da bi optužio ovu drugu strukturu, pa sve druge opcije koje moraju biti ispitane”, dodao je Vasić.

On je istakao da nema razloga da bude preispitan rad policije u Trebinju zbog jednog sitnijeg krivičnog djela.

“Policija u Republici Srpskoj funkcioniše uspješno i sa veoma dobrim rezultatima”, istakao je Vasić.

Govoreći o dolasku donskih Kozaka u Republiku Srpsku, Vasić je rekao da je istina ono što je rečeno u okviru konferencije za novinare ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Gorana Mutabdžije.

Vasić je naglasio da bi za policiju Republike Srpske bila velika čast da može da ugosti specijalne jedinice Rusije, Amerike ili nekih manjih država.

“Zasigurno to ne bismo držali pod tepihom i krili. Mogu zahvaliti nekim medijima koji su tu priču tako lako progutali i proturili da su dali puno veći medijski prostor grupi umjetnika na ovom prostoru nego što bi to bilo da su se vijesti normalno prenosile da su u programu u Banjaluci, osim naših, učestovali i umjetnici iz Rusije i Francuske”, zaključio je Vasić.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...