Home / MAGAZIN / STIL I ZANIMLJIVOSTI / UZGOJITE SAMI ELIKSIR ZDRAVLJA I JEDNU OD NAJZDRAVIJIH VRSTA HRANE UOPŠTE (UPUTSTVO)

UZGOJITE SAMI ELIKSIR ZDRAVLJA I JEDNU OD NAJZDRAVIJIH VRSTA HRANE UOPŠTE (UPUTSTVO)

U našim krajevima jedna od osnovnih namirnica u prehrani predstvljaju različiti oblici tjestetnina, peciva i drugih pripravaka baziranih na pšenici.

Na žalost hljebovi, tjestenine, pite i ostala hrana spremljena od bijelog brašna predstavlja jednu od najnezdravijih vrsta hrane koju možete konzumirati. Od nje se ljudu debljaju a ovakva ishrana pogoduje stvaranju različitih oboljenja.

Ipak pšenicu konzumianu u obliku koji vam predstavljamo možete pretvoriti u jednu od najzdravijih vrsta hrane koju ste ikada jeli, u pravi pravcati eliksir mladosti i zdravlja za vas i vaše najmilije.

Potrebno je da pšenicu tretirate na takav način da izazovete njeno klijanje te tako proklijalu konzumirate u momentu kada je najzdravija. Taj momenat je najbolji u vremenu od 65-75 sati od početka klijanja.

Momenat klijanja pšenice predstavlja pravo čudo prirode koje nauka nije uspjela adekvatno objasniti. Zašto to kažemo, zato što u momentu klijanja pšenice dolazi do hemijskih reakcija kojima se stvaraju biološki dragocijene materije koje nisu postojale  prije klijanja. Procesom klijanja dolazi do višestrukog umnožavanja različitih vitamina,minerala i enzima u samom zrnu pšenice. C vitamin se ušesterostručuje, proteini se obogaćuju i postaju punovrijedni, uspavani enzimi se bude i aktiviraju a ovakva zrna sadrže vioke količine kalcijuma , fosfora, kalijuma i vitamina grupe B. Najznačajnija stvar je da se ove dragocjene supstance postavljaju u takav međuodnos koji u prirodi nigdje drugo nije pronađen i posebno je dobar za čovjeka.

Čim počnu klijati pšenične klice postaju obogaćene “supersastojcima” ali svoj vrhunac sastojci prema istraživanjima dosežu u periodu od 65-75 sati od početka klijanja kada ih je najbolje konzumirati. U tim momentima zrno sadrži čak 700 puta više magnezija nego u bijeli hljeb koji se pravi također od zrna pšenice.

Nebrojene su blagodeti konzumiranja ovakve pšenice za sve ljude a posebno se preporučuje trudnicama, djeci, sportistima ali i starim osobama.

Konzumiranje proklijalih zrna pšenice pogoduje probavnom sistemu, mišićima, jedan je od najboljih lijekova za depresiju i nervne probleme. Zrna usporavaju starenje i poništavaju njegove efekte, pozitivno djeluju na kožu, kosti, izuzetan su čistać krvi, dobar su detoksikant kao i preventor karcinoma.

Količina koja vam je dovoljna za konzumaciju je 1-3 supene kašike ovakvih zrna. Zrna imaju neobičan ali veoma prijatan ukus za večinu ljudi a možete ih mješati sa voćem, medom, jogurtom i sl. Najbolja stvar je što ovu sjajnu prirodnu hranu možete praviti u svom domu besplatno tokom cijele godine te ne zavisite od  kupovine, vremenskih uslova ili godišnjeg doba.

UPUTSTVO ZA PRAVLJENJE KLICA PŠENICE:

Dvije šake (ili više ako imate mnogo ukućana) pšenice preberite , operate, stavite u veliku teglu. Napunite je vodom, pokrijte gazom i ostavite da prenoći u mraku na prohladnom mjestu. Sutradan izbacite vodu, naspite još jednom vodu ponovo isperite klice i ponovo odmah prospite vodu. Klice više ne trebaju biti u vodi nego samo vlažne. Teglu položite vodoravno tak da se klice rasporede u što tanjem sloju po tegli i tako ostavite na sobnoj temparaturi. Klice je potrebno ispirati dva puta na dan i opet izbaciti odmah svu vodu a zrna ostaviti u tegli horizontalno što tanje raspoređena. Zrna će proklijati nakon prvog dana bez vode a od momenta pojave prvih tačkica klijanja mjerite vrijeme klijanja do 65-75 sati od početka. Tada bi dužina klica trebala biti 5-15 mm i treba ih konzumirati.  Na našoj slici su zrna koja smo za potrebe ovog teksta uzgojili i fotografisali nakon 70 sati od početka klijanja. Ukoliko vam je nejasan proces jednostavno govoreći sve klice nakon noći u vodi sljedećih 3-4 dana trebaju imati malkice vlage i pristup zraku te se isprati barem dva puta na dan a temparatura gdje stoje treba biti veća od 15 C. Ukoliko ovo ispunite uspjeh klijanja neće izostati. Zrna pšenice možete nabavitu svuda i ona mogu stajati neograničeno dugo do ovog procesa.

Klice možete konzumirati tokom cijele godine a ograničenja nema ni za koga odnosno mogu i trebaju ih koristiti svi od djece do najstarijih ukućana. Cijeli proces možete raditi na sličan način is a drugim vrstama žitarica o čemu ćemo pisti u narednom period.

Podjelite ovaj tekst sa svojim prijateljima i rodbinom na Facebooku kako bi i oni mogli spoznati koristi pšeničnih klica.

ZdravljeBEZdoktora

Izvor: Dnevni Magazin

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...