Home / NOVOSTI / BiH / Uvoz bez carina potapa cijelu poljoprivredu

Uvoz bez carina potapa cijelu poljoprivredu

Banjaluka – Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS apelovao je na Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da ne dozvoli primjenu takozvanih principa tradicionalne trgovine sa Hrvatskom, čime bi širom bila otvorena vrata za povoljniji uvoz iz svih članica EU, a domaći poljoprivrednici i prerađivači uništeni.

Popuštanje pod pritiscima EU i Hrvatske, upozorio je Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, značilo bi ukidanje zaštite od bescarinskog uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, konzumnih jaja, mesa i mesnih prerađevina, određenih vrsta voća i povrća i njihovih prerađevina, cigareta i nekih vrsta alkoholnih pića.

– To znači da bi se na udaru našla okosnica naše primarne i prerađivačke proizvodnje. Ne bismo imali samo gubitke nego bismo se suočili sa potpunom propašću domaćih poljoprivrednika, a naročito mljekarskog sektora koji bi bio prvi na udaru i nepovratno uništen. Ogromnu štetu bi pretrpjeli i povrtari i voćari – naveo je Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača –  mljekara RS Vladimir Usorac kaže da je očigledno da EU želi da BiH otvori tržište kako bi evropski proizvođači mogli plasirati svoje proizvode bez plaćanja nameta.

– Ukoliko nadležni u BiH prihvate ove prijedloge, to bi značilo zabijanje noža u leđa poljoprivredi koja ne može izdržati konkurenciju EU sa kojom se ni sada ne možemo boriti. Bilo kakve povlastice u potpunosti bi uništile domaću poljoprivredu – kazao je Usorac.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić rekao je da bi omogućavanjem bescarinskog uvoza bila uništena domaća proizvodnja.

– Prekomjeran uvoz i do sada je ugrožavao domaću proizvodnju, ali smo se koliko-toliko borili. Ukoliko dođe do bescarinskog uvoza, domaći poljoprivrednici biće uništeni i ne bi imali nikakvog izgleda da pobijede u svojoj borbi – istakao je Maljčić.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da i sada jedva opstaju, a da bi otvaranje tržišta bilo pogubno.

– Ukoliko dođe do bescarinskog uvoza, to bi uništilo već klimavu domaću proizvodnju. I sada svi proizvodi iz Evrope, koji se nigdje ne mogu plasirati, završavaju preko Hrvatske u BiH – rekao je Dojčinović.

Pomoćnik ministra poljoprivrede RS Gorjana Rokvić rekla je da se bez unapređenja spoljnotrgovinskog poslovanja i donošenja mjera zaštite domaće proizvodnje ne može govoriti o revidiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU koji bi išao na štetu domaćim poljoprivrednicima.

– Ministarstva koja su nadležna za spoljnotrgovinsko poslovanje na nivou BiH i Ministarstvo poljoprivrede RS su u obavezi da zaštite domaće poljoprivrednike pa da tek onda ispunjavaju međunarodne obaveze – rekla je Rokvićeva.

Dodatno otvaranje tržišta moglo bi ozbiljno ugroziti domaće proizvođače i već krhku domaću ekonomiju, navedeno je u analizi koju je uradila Spoljnotrgovinska komora (STK) BiH nakon najnovijeg zahtjeva evropskih institucija da Hrvatskoj, u skladu sa principima tradicionalne trgovine, budu omogućene povlastice pri izvozu u BiH. Suština tog zahtjeva je da BiH omogući Hrvatskoj da izvozi u BiH pod uslovima koji su važili prije nego što je 1. jula 2013. godine postala članica EU, odnosno bez carina. EU je zaprijetila da će u suprotnom od 1. januara 2016. obustaviti trgovačke povlastice za BiH, koje se uglavnom odnose na bescarinski izvoz određenih prehrambenih proizvoda.

Iz STK upozoravaju da, ako bi BiH popustila, povlastice ne bi dobila samo Hrvatska nego čitava EU, što bi po domaću proizvodnju bilo katastrofalno. Analiza pokazuje da je uvoz agroindustrijskih proizvoda iz Hrvatske u BiH u 2014. godini u odnosu na 2012. smanjen za čak 159,39 miliona KM. Međutim, i pored tog pada BiH je lani u odnosu na 2012. imala veće prihode pri uvozu ovih proizvoda iz Hrvatske za oko 43 miliona KM po osnovu obračunatih carina i PDV-a.

– Ako bi zahtjev EU bio ispunjen, iznos koji bi BiH izgubila po osnovu carina i PDV-a sigurno bi bio i veći od 43 miliona KM zbog pretpostavke da bi vraćanje na tradicionalni način trgovine sa Hrvatskom dovelo do povećanja uvoza ovih proizvoda iz EU. Osim toga, vraćanje na tradicionalni način trgovanja dovelo bi i do gušenja domaće proizvodnje usljed povećanog uvoza, smanjenja zaposlenosti i rasta spoljnotrgovinskog deficita – navedeno je u analizi.

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić kaže da bi jedno od rješenja moglo biti postepeno ukidanje carina.

– Trebalo bi ići u tom smjeru da odmah ne prihvatimo sve što traže, ali da istovremeno ne odbijemo sve, već da kroz dogovor pokušamo da izaberemo proizvode koje bismo štitili, a da popustimo tamo gdje ne bismo imali toliko veliki pritisak na našu proizvodnju. Ako bi carine u potpunosti ukinuli za sve proizvode, plašim se da bi to trgovci iskoristili da uvezu robu iz EU i na taj način onemogućili plasman domaćih proizvoda. To bi dugoročno dovelo do smanjenja uzgoja svinja, goveda, pilića, ali i obima prerađivačke industrije – kazao je Ćorić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...