Home / NOVOSTI / HRONIKA / Uticaj niskih temepratura na farme *(FOTO)

Uticaj niskih temepratura na farme *(FOTO)

Plaše se uginuća stoke
Smanjena i proizvodnja mleka

MODRIČA – Ni najstariji stanovnici Modriče ne pamte da je skoro celi januar temperatura bila  ispod nule.Ovog januara  temperatura se spušatala 20 stepeni ispod nule na području Modriče .Te temperature su sada najviše ugrozile farmere, koji se plaše uginuća stoke od promrzlina,  kada  dođu topliji dani.

SUPRUŽNICI JOVO I ANĐA STEVIĆ HRANE STOKU

Na većini farmi na području Modriče zamrzla je voda u pojilicama, pa farmeri ručno napajaju stoku. Osim toga  od hladnoće nisu nikako mogli zaštititi stoku u savremenim štalama,  sa puno otvora. Farmer Jovo Stević iz Dobrinje kod Modriče svojih 60 grla rasporedio  je  u  više različitih štala i ,kako kaže, najbolje su se pokazali  manji objekti, koji su se mogli zaštiti slamom ili ceradama.

„Ovi novi objekti, nagovarali su nas svi, zjape. Oni su hladni, sa dosta otvora. Međutim, nekoliko grla su mi svaki dan na njivi, a uveče sama odlaze u štalu gde je toplo i gde je slama. Valjda zbog kretanja, nije im hladno. Imamo podmlatke stare dva i tri dana, ušuškani su“, kaže Jovo Stević.

Smanjeni prinosi mleka

Zbog hladnoće, prinos mleka na farmi porodice iz Dobrinje umanjen je na dnevnom nivou za 100 litara.

„Imali smo dnevnu proizvodnju od 400 i nešto litara. Međutim, ona se sada spustila na oko 300 do 320 litara dnevno. Sve je uticalo. Niske temperature, voda, hrana. Mi imamo dovoljno hrane, obrađujem blizu 600 dunuma zemlje. Oko 200 dunuma sijemo kukuruza, sto dunuma trava, blizu 300 dunuma strnih žita. Farmeri koji kupuju hranu, tu farmera nema“, jasan je Jovo Stević.

NAJMLAĐI SU ZAŠTIĆENI OD ZIME


I struka zabrinuta

Niske temperature u januaru ove godine naneće veliku štetu  poljporivredi na području Modriče. Velike posledice takvog vremena mogle bi najviše ugroziti farmere. U Modriči u februaru planiraju održati savetovanja sa farmerima i dogovoriti način najblažeg prevazilaženja ove situacije.

„Nije zapamćeno kod nas da mesec dana temperature budu ispod nule. Od 3.januara su one noću i do -21 stepen. To je iznenadilo farmere. Šteta je velika, voda u pojilicama je smrza, voda je u farmama, hladno je. Štete ćemo procenjivati kada nastupi topliji period. Za sada su krave kondiciono spremne, ali plašimo se za iscrpljenost i njihovo stradanje. Uskoro će i savetovanje i predavanje gdje će farmeri sa tovnim, a posebno sa muznim grlima, dobiti upustva kako da ublaže posledice niskih temperatura“, rekla je Sida Tomić, samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Modriča.

POMAŽE I STRUKA – SIDA TOMIĆ OBIŠLA FARMU JOVE STEVIĆA

Tekst i foto: Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...