Home / NOVOSTI / HRONIKA / Uručeni certifikati proizvođačima mlijeka

Uručeni certifikati proizvođačima mlijeka

U Plavoj sali Srpskog kulturnog centra 20. marta održano je zadnje u nizu predavanja za proizvođače mlijeka u okviru Zimske škole i  uručeni certifikati.

Preko 80 farmera sa regije Doboj pratili su četiri predavanja koja je u februaru i martu mjesecu organizovao Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi- Područna jedinica Doboj u saradnji sa Odjeljenjem za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča i  Opštinskim  udruženjem  poljoprivrednih proizvođača „Modrička Polja“ Modriča.

Primarni cilj ove aktivnosti je da se poveća ekonomičnost proizvodnje mlijeka. Dio svog znanja i iskustva proizvođačima mlijeka su prenijeli eminentni stručnjaci u ovoj oblasti.

„Predavanja su se odnosila na govedarsku proizvodnju sa akcentom na proizvodnju mlijeka i priplodnog podmlatka. Predavanja su se nadograđivala i kompletirana je stručna materija koja pokriva sve probleme u proizvodnji. Mi ćemo se truditi da nakon ovog dijela kroz posjete farmama nastavimo rad koji smo započeli ovdje“ istakao je Dragiša Marković, predstavnik Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi- Područna jedinica Doboj.

 

Certifikati o završenoj obuci su potrebni mljekarima  da bi se njihovo mlijeko moglo naći i u zemljama Evropske unije po standardima EU u proizvodnji mlijeka.

Certifikate je uručio načelnik opštine Mladen Krekić.

„U odnosu na neki predhodni ne baš tako zadovoljavajući  period u ovoj oblasti, sa zadovoljstvom mogu reći da danas u Modriči imamo 25 farmi koje proizvode  4,5  miliona litara mlijeka godišnje. Presrećan sam što se okupio ovako veliki broj farmera na jednom mjestu. Zahvalio bih se organizatorima i zaista sjajnim profesorima koji su odvojili svoje vrijeme i prenijeli dio svog dragocjenog znanja  farmerima“, izjavio je načelnik Krekić.

 

„Ja sam jedan od najvećih farmera na području Republike Srpske, pa čak i Bosne i Hercegovine. Rezultati koje postižem su nadprosječni. Našao sam se među ovim ljudima da primjerom pokažem šta znači kontinuirano učiti, jer ponavljanje je majka znanja. Posebno me impresioniralo što se ovim predavanjima odazvao veliki broj ljudi i što su predavači eminentni stručnjaci, čija znanja ja redovno primjenjujem“, rekao je Čedo Borojević, farmer iz Šamca.

Opština Modriča od 2005. godine u svom budžetu planira sredstva za razvoj poljoprivrede i sela. Iz navedenih sredstava prvo se krenulo u obnovu stočnog fonda, posebno muznih grla koji je kvalitativno i kvantitativno uništen. Zahvaljujući podršci Ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, opštine Modriča i organizovanom otkupu mlijeka danas imamo 25 farmi muznih grla koje zadovoljavaju standarde EU. Na tim farmama se nalazi oko 750 muznih grla i priplodnog podmlatka koji služi za remont vlastitih farmi. Proizvodnja mlijeka danas dostiže oko 4,5 miliona litara od čega otkupljivači otkupe oko 2,5 miliona litara.

Da bi postigli visoku mlječnost  naši farmeri sami obezbjeđuju stočnu hranu izuzev premiksa, tako da se zasije oko 8,5 hiljada hektara kukuruza i oko 2 hiljade hektara stočnog krmnog bilja.

Koliko se vodi briga o poljoprivrednim proizvođačima govori činjenica da podsticajna sredstva iz opštinskog budžeta koja su isplaćena u 2018. godini iznose oko 100.000 KM, a za ovu godinu su planirana sredstva u iznosu od 135.000 KM.

Podsticajna sredstva na republičkom godišnjem nivou za naše poljoprivrednike, za mlijeko i priplodne junice iznose oko  1.000.000 KM. Pored  navedenih sredstava od donatora  se obezbijede  dodatna sredstva.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...