Home / NOVOSTI / HRONIKA / Gajkovo pjesničko proljeće 2019. *(FOTO)

Gajkovo pjesničko proljeće 2019. *(FOTO)

Izuzetan ambijent, tražilo se mjesto za još neku stolicu.

U prepunom prostoru male scene Srpskog klulturnog centra održano je prvo književno veče u okviru programa kulturnog mozaika “GAJKOVO PJESNIČKO PROLJEĆE” i “GAJKOV PJESNIČKI ŠEŠIR” 2019.”

U programu su učestvovali Simon Grabovac, književnik i kulturni poslenik iz Novog Sada, Marko Raulić Đukić, kniževnik iz Modriče, učenici i nastavnici OŠ “Sutjeska”, OŠ ” Sveti Sava” i Područne osnovne škole “Sveti Sava” Dugo Polje.

Sadržaj realizovanog programa:

-Muzički pozdrav gostima i učesnicima književne večeri: Đorđe Gavrić – pjesnik, slikar,kompozitor,svjtski neumorni putnik , boem najvišeg ranga i kantautor. Od 2009. godine nosi “Gajkov pjesnički šešir.”

-Pjesnički pomen Zdravku Gajku Popoviću (1951 – 2019.) uz nastup mladih recitatatora iz OŠ”Sveti Sava” sa Gajkovim neobjavljenim pjesmama.

-Uručivanje posebne plakete Područnoj osnovnoj školi “Sveti Sava” Dugo Polje povodom 165 godina opismenjavanja i pismenosti u Dugom Polju , te 125 godina od izgradnje prve osnovne škole i dolaska prvog učitelja u selo.Domaćinu škole nastavniku Mitru Kršiću plaketu je uručio načelnik opštine Mladen Krekić. Svojim prisustvom sa najbližim saradnicima načelnik je dao podršku ovakvoj vrsti aktivnosti i programa.
Prije uručuvanja plakete istorijski put i razvoj škole i pismenosti u Dugom Polju predstavili su učenici ove škole.

-Predstavljanje ovogodišnjeg dobitnika književne nagrade “Gajkov pjesnički šešir”. Nagradu je dobio Simon Grabovac, književnik i kulturni poslenik iz Novog Sada. O životu i stvaralačkom radu Simona Grabovca govorio je Marko Raulić Đukić, književnik iz Modriče i jedan od dobitnika nagrade.
Zahvaljunuć se Simon Grabivac je nadhnuto govorio o poeziji, pjesništvu, svome poznastvu i dugogodišnjem druženju sa Zdravkom Gajkom Popovićem. On je istakao veliki Gajkov doprinos afirmaciji pjesništva i pjesnika, kao i posebnost i kvalitet njegove poezije.
Nakon predstavljanja nagrada Simonu Grabovcu će, po prošle godine započetoj praksi, biti uručena u okviru Vidovdanskih dana i povodom Dan opštine Modriča.

U ime organizatora programa i osnivača ove književne nagrade učesnike, goste i nagrđene pozdravili su Milenko Popović, brat Gajka Popovića i Dejn Stojanović,direktor SKC modriča.

Autor / foto: Tanja Popović

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...