Home / NOVOSTI / MODRIČA / Upozoravanje na opasnost od mina

Upozoravanje na opasnost od mina

Nevladina organizacija „Posavina bez mina“  u periodu od 08. do 15. decembra 2014. godine  na području opštine Modriča provodi aktivnosti na upozoravanju stanovništva na opasnost od mina, obilježavanju sumnjivih površina i medijskom predstavljanju problema mina.
Projekat je  podržala  Razvojna banka savjeta evrope putem Slovenačke organizacije IPF. Cilj projekta je da se stanovništvo upozorava na konstantnu opasnost od mina, ubrza proces deminiranja, te da se javnost animira na neko određeno područje. U sklopu projekta vršiće se obilježavanje  sumljivih i rizičnih površina, postavljanje znakova, edukacija stanovništva, posebno za lovce, ribolovce i djecu. Za djecu je pripremljen poseban program, a to su lutkarske prestave koje su prilagođene uzrastu do 13 godina, gdje djeca kroz igru i zabavu na jedan interaktivan način mogu da nauče dosta o minama, o neeksplodiranim ubojnim sradstvima i malom naoružanju. Projekat obuhvata opštine Orašje, Gornji Žabar i Odžak, a između ostalog provodi se i zbog toga što su ova područja u maju ove godine zadesile velike poplave tako da je došlo do mogućnosti pomijeranja NUS-a, mina i malog naoružanja. Ugroženost površina na području Modriče je oko 3.500 km2. Najugroženiji je dio koji se graniči sa Gradačcem. Sve aktivnosti projekta prati BH MAC iz Banja Luke i Brčkog. Dvanaestog decembra 2014. godine u Srpskom kulturnom centru održana je lutkarska predstava na temu opasnosti od mina u izvođenju lutkarskog pozorišta nevladine organizacije Genezis iz Banja Luke. Predstavu su gledala djeca OŠ „Sutjeska“ i OŠ „Sveti Sava“.

„Apelujem na sve građane Modriče da ne zalaze iza znakova, da  ne sklanjaju znakove čak i ako misle da tu nema mina. U Modriči ćemo postaviti dva bilborda u Babešnici i Jasenici, koji će imati velike karte sa prikazanom najnovijom minskom situacijom na ovom području.  Svi koji budu prolazili znaće tačno gdje ima mina, gdje nema i gdje se smiju kretati“, rekla je Svetlana Pavlović, direktor nevladine organizacije „Posavina bez mina“.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...