Home / NOVOSTI / HRONIKA / UDRUŽENJE ,,DIJABET“ ORGANIZOVALO PREDAVANJE ZA UČENIKE *(FOTO)

UDRUŽENJE ,,DIJABET“ ORGANIZOVALO PREDAVANJE ZA UČENIKE *(FOTO)

Dana 07.04.2017. godine Udruženje dijabetičara Modriče ,,Dijabet“ ,organizovalo je predavanje povodom Svjetskog dana zdravlja, za učenike od 3 do 8 razreda koji pohađaju nastavu u Osnovnoj školi ,,Sveti Sava“ Modriča, područna škola Dugo Polje.
Pred oko 70 učenika predavanje su održale doktorice iz Modričkog Doma zdravlja, doktorica Žana Maksimović i doktorica Ivana Savić. Ovom prilikom govoreno je o uzrocima nastanka dijabetesa kako kod djece tako i kod odraslih osoba. Naznačeno je da je kod djece veliki problem gojaznost kao i fizička neaktivnost koji su jedni od preduslova za nastanak dijabetesa. Pored ovih problema značaj je i u zdravoj ishrani jer nažalost mnoga djeca se hrane nezdravo.
Pored upozorenja za moguće faktore nastanka dijabetesa doktorice su učenike upoznale i sa načinima liječenja dijabetesa kao i posljedicama ne liječenja ove opake bolesti.

Doktorica Žana Maksimović ovom prilikom rekla je sledeće:
–  ,,Na žalost moderna vremena uzimaju svoj danak, mnoga djeca provode više vremena uz televiziju, računare, telefone i mnoga druga savremena sredstva koja im mijenjaju druženje te im smanjuje fizičku aktivnost, a kako vam je poznato baš ta fizička aktivnost je potrebna za pravilan razvoj djeteta. Pored fizičke neaktivnosti nažalost danas se mnoga djeca nezdravo hrane a upravo ova dva faktora su jedni od glavnih faktora nastanka dijabetesa kako kod djece tako i kod odraslih.

Doktorica Ivana Savić nam je rekla sledeće:
–  ,,Zašto baš na ovaj način obilježavamo Svjetski dan zdravlja, zašto baš ova tema, zašto baš djeca, iz prostog razloga, djeca su naša budućnost a ako želimo zdravu budućnost učinimo da naša djeca žive i rastu zdravo. Kako kaže narodna izreka ,,Bolje spriječiti nego liječiti“, mi smo danas bar jednim dijelom podigli savjest kod djece jer mnoga djeca nisu upućena šta je to dijabetes, kako nastaje, kako se liječi, kakve posljedice ostavlja na čovjeka. Današnjim predavanjem približili smo ovoj djeci pojam šećerne bolesti i upozorili ih kako spriječiti nastanak iste. Zahvaljujem se školi što nam je izašla u susret te pomogla u organizaciji ovog predavanja“ – rekla nam je doktorica Savić.

Zamolili smo i Mitra Kršića koji je učitelj u školi u Dugom Polju a ujedno obavlja dužnost tzv. domaćina ove škole da nam da izjavu oko ovoga predavanja.
–  ,,Školu u Dugom Polju pohađa ukupno 84 učenika od prvog do devetog razreda. Ovom prilikom kada je me pozvala predsjednica udruženja ,,Dijabet“ , Tatjana Mirković sa idejom da realizujemo ovo predavanje odmah sam objeručke prihvatio i dogovorio se sa kolegama nastavnicima oko dalje organizacije ovog predavanja. Ovo je inače prvo predavanje ove prirode u našoj školi jer u dosadašnjem periodu nije niko dolazio u školu sa idejom da nešto slično organizuje na ovu ili drugu temu vezano za zdravlje djece. Mi svakodnevno provodimo vrijeme u razgovoru sa djecom oko tema o zdravlju ali drugačije je kada ovako predavanje održi stručne osobe kao što su doktorice Žana i doktorica Ivana. Ovo predavanje su pratili svi naši učenici od 3 do 9 razreda, a koliko su pažljivo pratili i koliko je predavanje dobro bilo svjedoče i sama pitanja upućena doktoricama vezano za šećernu bolest. Današnji savjeti dobijeni od doktorica svakao da će probuditi svijest kod djece da se čuvaju ove opake bolesti. Još jednom se zahvaljujem Udruženju ,,Dijabet“ na ovom predivnom predavanju, kao i doktoricama što odvojiše vremena da održe ovo predavanje i radujem se nekom novom predavanju na ovu ili sličnu temu, jer samo zajedno možemo stvarati zdravu naciju“ – istakao je Kršić.

Nakon predavanja djeca su postavljala pitanja po temi ovog predavanja na koje su im doktorice davale odgovore, jer kako možemo zaključiti ipak svijest je proradila kod mnoge djece.

Za portal modriča info: saradnik na prilogu, Mitar Kršić

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...