Home / NOVOSTI / HRONIKA / U Tarevcima otvoren sajam ruralnog stvaralaštva (FOTO)

U Tarevcima otvoren sajam ruralnog stvaralaštva (FOTO)

MODRIČA – U Tarevcima kod Modriče danas je otvoren Osmi međunarodni sajam ruralnog stvaralaštva na kojem će proizvode i opremu u oblasti poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva predstaviti 68 izlagača iz BiH, te po jedan iz Srbije i Hrvatske.

Sajam je dio kulturno-privredne manifestacije “Tarevačko ljeto”, koju 14 godina organizuju Mjesna zajednica Tarevci i Opšta poljoprivredna zadruga “Tarevci”.

Модрича - Дрена ЂукићViši stručni saradnik za savjetodavstvo i zadrugarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Republike Srpske Drena Đukić rekla je da zadruge, kao što je ova u Tarevcima, mogu biti glavni nosioci razvoja lokalnih zajednica i šireg područja.

– Naše ministarstvo upoznato je sa svim projektima i ciljevima ove zadruge, čije je aktivnosti prethodnih godina podržala sa više od 100.000 KM – napomenula je Đukićeva.

Ona je dodala da će Ministarstvo nastaviti da podržava projekte zadruge u Tarevcima i biti siguran partner u razvoju zadruge i ovog dijela Modriče.

Модрича - Мирсад ГлухићMinistar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić rekao je, otvarajući sajam, da je ovo povratničko naselje pozitivan primjer sredine koja korištenjem vlastitih resursa u oblasti poljoprivede, male privrede i ugostiteljstva, a uz pomoć lokalne zajednice, te vlada Republike Srpske i Federacije BiH, uspješno trasira put u budućnost.

Gluhić je napomenuo da će Tuzlanski kanton nastaviti da podržava sajam u Tarevcima, te ohrabruje mještane da vlastitim radom i dobrom organizacijom razvijaju selo i stvaraju povoljne uslove za održiv povratak.

Модрича - излагачи из ХрватскеDirektor Opšte poljoprivredne zadruge “Tarevci” Nithet Sulejman rekao je da je generalni pokrovitelj sajma Vlada Republike Srpske, a da manifestaciju podržavaju Ministarstvo trgovine i turizma i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvo za životnu sredinu i turizam FBiH, Vlada Tuzlanskog kantona, kao i opština Modriča.

Модрича - излагач из ДобојаZamjenik načelnika Modriče Nikola Savić rekao je da Tarevci mogu biti dobar primjer razvoja poljoprivrede, male privrede i seoskog turizma.

U okviru “Tarevačkog ljeta” večeras će u centru sela biti održana smotra 12 kulturno-umjetničkih društava iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Prethodnih dana u okviru ove manifestacije organizovana su brojna sportska takmičenja, održani okrugli sto i stručno predavanje o značaju i ulozi razvoja turizma u ukupnom ruralnom razvoju.

Tarevci su prigradsko naselje Modriče u kojem živi bošnjačko povratničko stanovništvo.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...