Home / NOVOSTI / HRONIKA / U razredu jedan đak

U razredu jedan đak

Iz godine u godinu sve manje prvačića upisuje se u Modričke osnovne škole. Seoske klupe prazne, ali i 30 učenika manje u gradskoj OŠ “Sveti Sava”

U PRVE razrede osnovnih škola na području Modriče iz godine u godinu upisuje se sve manje prvačića. U narednu školsku godinu upisana su samo 182 nova đaka. U seoskim školama već godinama se smanjuje broj prvaka, ali ove godine 30 prvačića manje upisalo se i u gradsku osnovnu školu “Sveti Sava”, što stanje u ovoj oblasti čini alarmantim. Zbog toga i mnogi nastavnici ostaju bez posla.

U OŠ “Sveti Sava” sa devet područnih škola upisalo se 97 prvačića ili 35 manje, dok je u OŠ “Sutjeska” sa osam područnih škola upisano 85, ili šest manje u odnosu na tekuću školsku godinu, što predstavlja veliki problem za škole. U velikim selima kao što su Skugrić, Miloševac i Gornji Riječani ove godine upisan je po jedan učenik, a u Koprivinskoj Trebavi nijedan.

– Miloševac i Skugrić su karakteristični, jer se radi o velikim selima u kojima su se nekada upisivala po dva odeljenja prvaka. Sada je upisan samo po jedan učenik, na osnovu čega se gubi se po jedno odeljenje odnosno dva radna mesta, tako dva učitelja ostaju bez posla. Taj problem je iz godine u godinu drastičniji – kaže Zorica Vasiljević, direktor OŠ “Sutjeska” iz Modriče.

– Do sad se pričalo da deca beže sa roditeljima iz sela u grad, a sada su dva odeljenja manje upisana u gradsku školu.Pravila sam malo istraživanje. Mladih nema ni u gradu i sve više naših mladih beži u inostranstvo, ali što je najžalosnije oni ni u inostranstvu ne rađaju decu – konstatuje Ljiljana Jovanović, psiholog OŠ “Sveti Sava”.

Područna škola u Babešnici ostala je samo sa jednim učenikom i od septembra će biti ugašena, dok je škola u Gornjim Riječanima sa pet učenika na granici gašenja. U poslednjih nekoliko godina zatvorene su područne škole u Gornjim Krečanama, Vranjačkoj Trebavi i Garevcu. Ima li rešenja?

– Verovatno bi trebalo raditi na demografskoj politici, na povećanju broja rođene dece, na povećanju brojnosti porodica, možda na ranijem sklapanju brakova i rađanju dece – predlaže Zorica Vasiljević, dok psiholog u školi, Ljiljana Jovanović smatra da država mora vrlo ozbiljno da rešava ovaj problem.

– Mora se nešto raditi na državnom nivou na populacionoj politici, na neki način se mora stimulisati sklapanje brakova i rađanje dece – predlaže Jovanovićeva.

ROMI

I PORED velikog broja romske dece na području Modriče, samo troje prvaka Roma upisano je u prvi razred naredne školske godine. Romi se uglavnom upisuju u Osnovnu školu “Sveti Sava”, gde trenutno 25 romske dece pohađa nastavu od prvog do devetog razreda.

Autor: Vid Blagojević
Izvor: Večernje Novosti

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...