Home / NOVOSTI / HRONIKA / U Modriči promovisana knjiga “Moj Everest – san i java” *(FOTO+VIDEO)

U Modriči promovisana knjiga “Moj Everest – san i java” *(FOTO+VIDEO)

MODRIČA – U Modriči je promovisana knjiga “Moj Everest – san i java”, autora Dragane Rajblović iz Beograda, jedine žene iz Srbije i sa Balkana koja se 2007. godine popela na 8.850 metara najvišeg vrha svijeta – Mont Everest na Himalajima.

Rajblovićeva je sinoć na promociji u modričkom Srpskom kulturnom centru rekla da je knjiga putopis, samostalno autorsko izdanje, koji govori o ličnim impresijama jedinog ženskog člana srpske ekspedicije sa kojom je prije 10 godina osvojila Mont Everest, vrh svijeta.

– Knjiga je uspomena na lični i uspjeh ekspedicije, grupe odvažnih i hrabrih ljudi koji su se upisali u spisak privilegovanih, osvajača `krova sveta`, i na taj način snove pretvorili u stvarnost – dodala je Rajblovićeva.

Ona je naglasila da knjigom šalje poruku sadašnjim i budućim generacijama, naročito mladima, da se bave sportom, posebno planinarenjem, kojim se vraćaju prirodi, i da je njen uspjeh dokaz da se naizgled neostvarivi snovi mogu ostvariti uz predani rad, jaku motivaciju i veliku ljubav.

Autor je istakla da je najveći dio knjige, koja je objavljena prošle godine, posvećen usponu na Mont Everest, ali da govori i o drugim usponima, među kojim je i osvajanje Čo Oju /8.200 metara/, šestog “vrha svijeta”, koji su bili priprema za Everest.

Na promociji, koja je održana u organizaciji Planinarskog udruženja “Dobor” iz Modriče, prikazani su slajdovi i film o ekspediciji iz 2007. godine, snimljeni od 31. marta do 6. juna, tokom aklimatizacije članova ekspedicije u baznom i visinskim kampovima, usponu i povratku sa najvišeg vrha Himalaja i svijeta.

Član Planinarskog udruženja “Dobor” Modriča Danijel Todorović rekao je da je promocija knjige i filma Dragane Rajblović, vrhunskog alpiniste i planinara, veliki doprinos promociji Udruženja koje je prošle godine osnovano u Modriči.

– Udruženje ima 30 aktivnih člnova, koji su od osnivanja realizovali veliki broj akcija, među kojima je najznačajniji pohod na Maglić, najviši vrh u BiH, i prošle nedjelje učešće na `Ozrenskom maratonu` u Petrovu – rekao je Todorović.

On je izrazio divljenje uspjesima Rajblovićeve, kao i zadovoljstvo velikim brojem posjetilaca promocije, među kojima su bili članova udruženja “Dobor”, građani Modriče, članovi planinarskih uruženja iz Doboja, Dervente, Teslića i Odžaka, opštine u Federaciji BiH.

Todorović je najavio da će udruženje “Dobor” u saradnji sa udruženjem planinara iz Doboja organizovati krajem ljeta odlazak u Grčku i pohod na Mitikas /2.917 metara/ na planini Olimp, koji je drugi najviši vrh na Balkanu.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Video i album slika koji slijedi nisu u sklopu prednjeg priloga ali ih dodajemo kao dopunu informacije.
Video i foto: Studio MDINFO PRODUKCIJA sp Modriča / Zlatko Huravik

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...