Home / NOVOSTI / HRONIKA / Posjeta kolektivnom centru u Donjim Kladarima

Posjeta kolektivnom centru u Donjim Kladarima

Tradiconalno povodom Vaskrsa, 9. aprila 2015. godine, predstavnici opštinske uprave, Crvenog krsta i Ministarstva za izbjegla i raseljena lica u prisustvu sveštenika ove parohije Đorđa Lazića posjetili su Kolektivni centar u Donjim Kladarima, koji redovno posjećuju i povodom božićnih praznika.

Bosa Novaković, načelnica Odjeljenja za opštu upravu je pozdravila sve prisutne korisnike kolektivnog smještaja, poželila im srećne predstojeće praznike, te je ovom prilikom izjavila: „Na nivou države Bosne i Hercegovine, iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, najavljeno je i odobreno da se u ovoj godini započne izgradnja dvije stambene zgrade za lica iz kolektivnih centara i lica iz alternativnog smještaja. To znači da bi sva ova lica trebala biti smještena u ove zgrade i da im bude obezbjeđen ovakav smještaj.“

U Kolektivnom centru  smještena su 22 korisnika od čega je 18 samaca i  dvije porodice po 2 člana. Pojedini korisnici ostvaruju određena prava i to: 4 penzionera, 6 korisnika novčane pomoći Centra za socijalni rad i tuđe pomoći i njege, 2 RVI i 1 korisnik koji prima borački dodatak. Preostali 9 korisnika nemaju vlastitih primanja dok za 5 najugroženijih lica, starih i bolesnih Crveni krst besplatno obezbjeđuje hljeb svaki dan, a paštete i nareske povremeno kako bi se prehranili. Pored paketa za 22 korisnika iz kolektivnog centra, uručeno je još pet paketa za najugroženije porodice.

„U ovom kolektivnom smještaju su uglavnom ljudi koji nemaju nigdje nikoga svoga. Zbog toga, svaka posjeta, počevši od crkve i sveštenika, opštinskih struktura i bilo koga drugog dobronamjernog čovjeka kada dođe ovdje, znači mnogo za ove ljude jer znaju da nisu ostavljeni. Ja vodim brigu o njihovom duhovnom spasenju i znam kako oni žive, teško im je zaista. Ovom prilikom apelujem na kolo srpskih sestara svih parohija i sve ljude dobre volje da dođu ovdje, da osjete Boga, da vide kako čovječi život može da se svede na najugroženiji dio ovdje na zemlji. Zato ispunimo vjeru, jer vjera bez dobrih djela je mrtva kaže Sveti apostol Pavle. Kroz dobra djela posjete ovom stanovništvu, donoseći ima po mogućnosti darove, osjetićemo radost Svetog Hristovog Vaskrsenja,“ rekao je protojerej stavrofor Đorđa Lazić.

„Ovdje sam privremeno poslednjih pet, šest godina. Ova posjeta za mene znači mnogo i hvala svima koji nam redovno obezbjede ove pakete što je dobro za nas. Vaskrs se ovdje dočekuje skromno, svako ima svoju sobu, pa nekad se i sastanemo. Radujemo se Vaskrsu i svim našim praznicima,“ rekao je Marjanović Mirko iz Donjih Krečana , korisnik Kolektivnog centra.

Pored posjeta za vaskršnje i božićne praznike i uručenja prigodnih paketa, Opština je obezbijedila određenu količinu uglja, plaća ložače za cijelu grejnu sezonu i domara tokom cijele godine koji vodi brigu o korisnicima Centra.

Rajko Mudrinić iz Sanskog Mosta je u ovom kolektivnom centru poslednjih godinu i po dana. Ovom prilikom on je rekao: „Ovo je jedna skromna pomoć. Stanovao sam privatno 13 godina i plaćao kiriju, nisam više mogao plaćati, ratni vojni invalid sam. Živio sam i radio u Sloveniji prije rata, do 1992. godine. Za Vaskrs malo nešto sebi pripremimo, koliko možemo, pojedemo i popijemo i to je to.“

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...