Home / NOVOSTI / HRONIKA / U Gornjem Skipovcu, na Trebavi: Organizovano uređivali put kroz selo *(FOTO)

U Gornjem Skipovcu, na Trebavi: Organizovano uređivali put kroz selo *(FOTO)

Tomić: Lakše ćemo doći do seoskog groblja i svojih nekadašnjih kuća

MODRIČA – Desetak ranijih meštana Gornjeg Skipovca, sela u kome danas niko ne živi, a koje je Dejtonskim sporazumom podeljeno, te delom pripada Gračanici, a delom Doboju, organizovali su akciju uređenja puta kroz selo.

Pokretač te akcije bio je Milenko Tomić koji danas sa porodicom živi u Modriči.

„Put je zarastao i sve teže se moglo proći kroz Gornji Skipovac. Hteli smo da uklonimo rastinje pored puta i akciju smo započeli od mesne crkve ka seoskom groblju. U toj prvoj akciji bilo nas je deset i uradili smo veliki posao. Narednog vikenda, ako vremenske prilike budu išle na ruku, nameravamo nastaviti sa ovim aktivnostima. Sasekli smo rastinje od crkve ka groblju do pola puta. Imamo još toliko posla, a onda smo planirali organizovati slične aktivnosti ka nekoliko zeseoka u Gornjem Skipovcu“, rekao je Milenko Tomić.

NEDELJNA AKCIJA U GORNJEM SKIPOVCU

Lukić: Selo željno naroda

Milan Lukić je sa roditeljima i sestrom do 1992.godine živeo u Gračanici, sada su u Modriči. U Gornji Skipovac su često dolazili, jer mu je otac iz ovog trebavskog naselja.

„Uvek kada dođem u Gornji Skipovac, nakupim se tuge, navru sećanja, osvoje me emocije. Znam kako je bilo kada sam iz Gračanice dolazio kao dete na dedovinu, ali znam kakvo je stanje sada. Sve zaraslo, nema ljudi. Međutim, trebamo okrčiti sve što je zaraslo. Zemlja nas zove da je očistimo od rastinja. Ako volimo Gornji Skipovac, ne smemo ga ostaviti i zaboraviti. Tu su grobovi naših najmilijih. Rasuti smo na sve strane, ali možemo se organizovati, uraditi nešto korisno za ovo selo. Gornji Skipovac zaslužuje da mu se odužimo ljubavlju“, naglasio je Milan Lukić.

SKIPOVLJANI UREDJUJU PUTNE PRILAZE

Podrška iz Nemačke

Iako dugi niz godina živi i radi u Nemačkoj, Željka Ristić je prva pokrenula aktivnosti na uređenju napuštenog domaćinstva.

„Sada sam angažovala četiri radnika sa Ozrena da iseku rastinje od kuće mojih deda i oca Dušana i Koje do seoskog groblja. Pre nekoliko meseci smo uklonili rastinje sa imanja mojih Ristića i sve izgleda lepše. U Gornjem Skipovcu ću podići voćnjak, a razmišljam da podignem i stado ovaca, da tako zaposlim nekoliko ljudi. Obnoviću , zajedno sa stričevima, porodično imanje. Mislim da je došlo vreme da se polako počne vraćati život u Gornji Skipovac“, rekla je Željka Ristić.

U Gornjem Skipovcu je do 1994.godine u 126 domaćinstava živelo blizu 600 ljudi.

ŽELJKA RISTIĆ ISPRED NAPUŠTENE OČEVE KUĆE

Slađan JEREMIĆ

Mitar Lukić: Ponosan sam na Skipovac!
Nekadašnji fudbaler tuzlanske Slobode Mitar Lukić kaže da je ponosan na rodno selo.
– „Rođen sam u Gornjem Skipovcu, a odrastao u Gračanici i tu stekao porodicu. I sada, kada živim u Modriči, često odlazim u Gornji Skipovac. Najslađe su jabuke iz voćnjaka pokojnog oca Jove. Imamo uslovni smeštaj u očevoj porodičnoj kući. Tamo ponekad i prenoćim. Istina, nema električne energije, ali šta da se radi. Voleo bih da Skipovljani obnove svoja ogrnjišta. Makar preko proleća i leta da se neko od nas nađe u Gornjem Skipovcu, a kada dođe zima i duboki snegovi da ljudi odlaze u svoje nove domove koje su podigli u Modriči, u Doboju, Bijeljini, na Ozrenu“, – rekao je poznati sportski radnik Mitar Lukić.

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...