Home / NOVOSTI / BiH / Plantaža borovnice Saše Lazovića *(FOTO+TONSKI PRILOG)

Plantaža borovnice Saše Lazovića *(FOTO+TONSKI PRILOG)

Modriča se ugledala na Živinice
Uloženo mnogo, očekuje se više

MODRIČA – Jedna od najvećih plantaža borovnice podignuta je u Dubravama kod Živinica. Nošeni tim iskustvom, predstavnici nemačke firme u BiH „Eliza Beri“ (Elisa Berry) pružili su podršku Modričaninu Saši Lazoviću da plantažu borovnice podigne u trebavskom naselju Riječani. Sadnja ove biljke na plantaži kod Modriče privodi se kraju i svi se nadaju da će Lazović uspeti u ovom projektu.

Prema rečima Mirze Muratovića, odgovornog lica firme „Elisa Berry“, plantaža borovnica u Živinicama najveća je u Evropi i broji 16.000 sadnica na sedam hektara i 105.000 sadnica borovnice na 35 hektara zemljišta.

„Ima zarade, ali borovnica je jako dobra i jedan od najjačih antioksidanasa. Cena je dobra, zarada odlična. Svima bih preporučio da se bave uzgojem borovnice. Da ne ide narod u inostranstvo, nego da ovde radi i dobro zaradi“, kaže on.

PRIPREMA ZASADA BOROVNICE

Povoljno zemljište

Zemljište na ovim prostorima je pogodno za podizanje plantaža borovnice, kaže Muratović, očekujući uspeh poslovnog partnera iz Modriče.

„Zemljište i klima idu na ruku. Borovnicu beremo kada je nema skoro nigde u svetu. Početkom juna prestaje sa zrenjem u Španiji i Maroku i onda ima samo borovnica iz BiH, Srbije i Hrvatske. Saša Lazović ima moju punu podršku, sve je pripremio kako treba, dobio je sadnice iz Holandije i on će uspeti. Reč je o sadnicama ’duka’ i ’blue crop’. Radi se o sorti koja se bere kada je najveća potražnja za borovnicom“, rekao je Mirza Muratović.

UŠAO U VELIKI PROJEKAT – SAŠA LAZOVIĆ

Poljoprivredu zavoleo zahvaljujući ocu agronomu

Modričanin Saša Lazović je 25 godina živeo u Danskoj. O borovnici je učio, a snažnu podršku je dobio i od poslovnih partnera iz Živinica. Uz oca agronoma je zavoleo poljoprivredu. Posla je mnogo, ali upornost sve pobeđuje.

„Plantaža je od dva hektara sa 7.000 biljaka. Jedna sadnica je i do 4 evra. Ima i uređivanje zemlje sa dosta vode. Sve iziskuje ogromna ulaganja. Otac mi je bio agronom i tako sam zavoleo poljoprivredu. Posla je mnogo i da sam znao da je toliko obaveza, ja bih dobro razmislio. No, sada je gotovo. Uspeću kao i sve drugo što sam radio u životu. Mnogo je posla, mnogo ulaganja, ali je i zarada velika“, govori Lazović.

 

Pravi prinosi za pet godina

Saša Lazović zna da će prve prave prinose borovnice imati za oko pet godina. Očekuje se dobra zarada.

„Biljke su tri godine stare. Naredne godine imaće po 10 do 15 grama. Trebale bi za pet godina da imaju po 8 kilograma po biljci. Kada se sve završi trebalo bi biti oko 20 tona. U Danskoj, primera radi, kilogram borovnice je do 13 evra. Ovde je do 4 evra. Sin mi je u Danskoj, i ja sam to bio u Danskoj gde sam imao i svoju firmu. Neće biti problem prodati rod borovnice sa plantaže u Riječanima“, optimista je Saša Lazović.

Plantaža borovnice u Riječanima zahtevaće i protivgradnu zaštitu, sistem za navodnjavanje, ali i da zasadi budu ograđeni i zaštićeni od prisustva divljih životinja.

„Mreže su jako skupe, ali za njih ima vremena. Borovnica zahteva jako dobro pripremljenu zemlju. U zemlju smo položili oko 90 tona piljevine. Sada, prilikom sadnje, trošimo još 60 tona. Borovnica zahteva jako kiselu zemlju. Već smo napravili i sistem koji će služiti za navodnjavanje, tako da smo spremni ušli u sve ovo“, rekao je Lazović.

NA PLANTAŽI ANGAŽOVANO SEDAM RADNIKA

Neophodna i hladnjača

Kada završi sa podizanjem zasada borovnice, Saša Lazović planira izgraditi hladnjaču gde će zadržati ubrane plodove do plasmana na evropsko tržište.

„Moramo imati hladnjaču. Ta biljka dok čeka plasman mora biti obezbeđena. Ta biljka rađa 30 do 40 godina. Ona je nežna, treba je negovati. Ona je jako isplativa. Sa jednog hektara se može ubrati oko 15 tona. Po ceni 4 KM po kilogramu, to je 120.000 maraka. Neka je u pola manje, opet je dobro. Najbolju borovnicu imaju Španci, a onda mi. Sadnice su iz Holandije, biće rana vrsta, da ranije uspevaju zbog nestrpljivog tržišta. Ubeđen sam da ćemo uspeti“, zaključio je Saša Lazović.

Saši Lazoviću na podizanju plantaže pomaže sedam radnika. Kada dođe vreme branja, biće ih više. Jer, po kilogramu ubrane borovnice zaposleni će zaraditi jednu marku.

I svi će imati interes da posao napreduje…

Slađan JEREMIĆ

 

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...