Home / NOVOSTI / HRONIKA / U Dugom Polju kod Modriče održano veče folklora

U Dugom Polju kod Modriče održano veče folklora

MODRIČA – U Dugom Polju kod Modriče održano je veče folklora na kojem su nastupila kulturno-umjetnička društva sa područja opštine Modriča i Vukovarsko-sremske županije u Hrvatskoj.

Pred oko 300 posjetilaca različitim koreografijama predstavila su se kulutrno-umjetnička društva “Zoran Tomušilović” iz Dugog Polja, koje je sinoć bilo domaćin manifestacije, “Mladost” iz Kričevljana kod Modriče, te “Vaso Đurđević” iz Bršadina i “Đoko Patković” iz Bobote sa područja Vukovarsko-sremske županije.

Koreograf KUD-a “Zoran Tomušilović” iz Dugog Polja Stojanka Zelinac rekla je da se ova manifestacija održava jednom godišnje, te da je ovo prilika da se uzvrati gostoprimstvo KUD-ovima iz Modriče, susjednih opština, Hrvatske i Srbije sa kojima su uspostavljene prijateljske veze.

Potpredsjednik KUD-a “Đoko Patković” iz Bobote Stanislav Mikerević rekao je da ovo društvo, njegujući narodne običaje, igru i pjesmu, čuva od zaborava kulturu srpskog naroda u Hrvatskoj.

Predsjednik KUD-a “Vaso Đurđević” iz Bršadina Dušica Rudež smatra veoma važnim da se sačuvaju narodni običaji.

Gosti iz Hrvatske su saglasni da učešćem na brojnim međunarodnim festivalima i Evropskim smotrama za dijsporu društva potvrđuju indentitet naroda i prostora na kome živi srpski narod.

Manifestaciji u Dugom Polju, koja je održana na nedavno obnovljenoj pozornici Društvenog doma, prisustvovalo je više od 300 posjetilaca.

Presjednik Mjesne zajednice Dugo Polje Radovan Milinković ukazao je na dugu tradiciju čuvanja kulturne baštine ovog sela sa oko 2.000 stanovnika.

On je rekao Srni da je Kulturno-umjetničko društvo “Zoran Tomušilović” iz Dugog Polja dobilo ime po istaknutom borcu koji je poginuo u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Izvor: Glas Regije / SRNA

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...