Home / NOVOSTI / HRONIKA / Tarevci: Promocija pjesama Avde Karabegovića Hasabegova *(FOTO)

Tarevci: Promocija pjesama Avde Karabegovića Hasabegova *(FOTO)

Bosanski kulturni centar Modriča i Udruženja 4T Tarevci su u subotu, 19.12.2015. godine u Omladinskom domu Tarevci organizovali promociju knjige reprint izdanja Pjesama Avde Karabegovića Hasanbegova. Sasvim slučajno ova promocija je održana dan prije 115. godišnjice od kako je ovaj modrički pjesnik preselio na Ahiret (20.12.1900).U nastavku vam prenosimo Facebook objavu glavnog “krivca” za ovu prelijepu noć profesora Nurije Delića.

“Neočekivano bila je skoro puna dvorana Omladinskog doma. Promotori su bili prof. Nurija Delić i profesorica Zećić Muzafera, moderator Mustafa Mustajbegović. Skupu se biranim riječima obratio i direktor Biblioteke “Alija Isaković” iz Gradačca. Bilo je ugodno i lijepo, jer je sat i po protekao tako brzo – čini se kao jedan tren – i recitatori učenici Medicinske škole iz Gradačca i nekoliko dobrih interpretatora stare naše pjesme začinili su i na svoj način učestvovali u samoj promociji knjige, koja je u njihovim tačkama bila ustvari “predah” za promotore i za moderatora.
Na kraju je svaki posjetilac dobio po jedan primjerak Pjesama Avde Karabegovića Hasanbegova besplatno. Međutim, požalili smo se posjetiocima da svaki naš književnik ima spomenik (i Musa Ćazim Ćatić, i Tin Ujević, i Skender Kulenović itd.), ali ga nema samo Avdo Karabegović Hasanbegov. Naravno da nismo očekivali da se iko ovdje konkretno odazove i nekako pomogne podizanje spomenika – nišana našem dragom pjesniku (tačno stotinu i petnaest godina niko se nije sjetio da mu postavi nišane), nego smo mislili da ova promocija bude samo poticaj za razmišljanje. Međutim, nevjerovatno, za tili čas se skupilo PET STOTINA MARAKA – 500,00 za nišane našem pjesniku Avdi, što ćemo položiti u banku i pokušati skupiti još, kako bismo postavili dostojne nišane ovom našem velikanu, kad se već moralo čekati toliko dugo. Radit ćemo na tome da se u dogledno vrijeme postavi i putokaz-oznaka kod srednje džamije koji upućuje na Begovske mezarluke gdje se nalazi još uvijek zatravljen mezar dragog pjesnika Avde Karabegovića. Poslije ovako uspješne večeri, čovjek ne može a da se ne uzraduje – ima ljudi, i ljudi znaju cijeniti, uvažavati i istinski voljeti svoje velikane kakav je bio Avdo Karabegović Hasanbegov.”

Autor  Asmir Bungur

Izvor: Tarevci.info
Fotografije: Tarevci.info

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...