Home / DAN OPŠTINE 2016 / Svečano obilježen Vidovdan – Dan opštine Modriča

Svečano obilježen Vidovdan – Dan opštine Modriča

Dan opštine Modriča Vidovdan, građani opštine Modriča na svečan način svake godine obilježavaju svetom liturgijom, polaganjem vijenaca i svečanom sjednicom Skupštine opštine. Obilježavanje Dana opštine počelo je služenjem svete liturgije i parastosa poginulim borcima za Republiku Srpsku u svim pravoslavnim hramovima na području opštine Modriča. Ispred  Spomenika borcima za Republiku Srpsku u Modriči održan je poetski čas u okviru kojeg su sveštenici srpske pravoslavne crkve služili pomen za poginule borce nakon čega su prisutni položili cvijeće na spomen obilježje.

dan_opstine_16_ (2)

Cvijeće su položili načelnik opštine Modriča Mladen Krekić i zamjenik načelnika opštine Nikola Savić, predstavnici Skupštine opštine,  ministar u Vladi RS Zlatan Klokić i poslanici Bojan Vidić i Stevo Joksimović, predstavnici Opštinske Boračke organizacije, delegacije Trebavske brigade, Prvog bataljona Vučijačke brigade,  Četvre ozrenske brigade,  Opštinskog udruženja Veterana rata Modriča Udruženja ratnih zarobljenika i logoraša opštine Modriča, Odbor potomaka i poštovalaca solunskih dobrovoljaca i brojni prestavnici preduzeća, udruženja, ustanova i političkih partija. Nakon toga načelnik opštine i zamjenik načelnika, predstavnici Skupštine opštine i Opštinske boračke organizacije položili su cvijeće na Spomenik borcima NOR-a. Cvijeće je položeno i na spomenik solunskim borcima.

dan_opstine_16_(01)

Nakon polaganja cvijeća  održana je Svečana sjednica Skupštine opštine Modriča. Svečana sjednica održana je u Plavoj sali Srpskog kulturnog centra kojoj su prisustvovali minister za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, narodni poslanici Bojan Vidić i Stevo Joksimović, sveštenici  Srpske pravoslavne crkve,  predstavnici susjednih opština, predstavnici preduzeća, javnih ustanova, mjesnih zajednica, nevladinih organizacija, sredstava javnog informisanja i brojni građani.

Himnom Republike Srpske u izvođenju Etno grupe „Vida“ otvorena je Svečana sjednica. Prisutni su minutom šutnje odali poštu palim borcima za slobodu naroda i otadžbine kao i preminulom predsjedniku Republike Srpske doktoru Milanu Jeliću. Nakon minute šutnje, delegacija u sastavu: Bojan Vidi i Jovan Mišić  posjetila je grob predsjednika i položila cvijeće.

dan_opstine_16_ (10)

Prisutnima se obratio načelnik opštine Mladen Krekić, čestitao Dan opštine Modriča i upoznao ih sa aktuelnim dešavanjima u našem gradu kao i sa provedenim aktivnostima i realizovanim projektima u opštini Modriča između dva Vidovdana. „Prvo bih čestitao svim građanima Dan opštine i da ga proslavimo u zdravlju i veselju. Sala je bila prepuna i ja sam danas presrećan. Povelju smo uručili našim prijateljima iz Švajcarske koji su zaslužni što imamo jeda prekrasan Centar za djecu sa posebnim potrebama. To je humanost koja nema granicu. Danas je sa nama i predstavnik Vlaade RS i mi se nadamo da će u budućem periodu biti dobrih projekata za Modriču. Ovaj period između dva Vidovdana je iskreno mogao biti i bolji , ali ćemo se truditi da se to u narednom periodu još poboljša “ rekao je načelnik Krekić po završetku Svečane sjednice.

Tradicionalno svake godine povodom Dana opštine,  uručuju se priznanja i nagrade najuspješnijima. Rajko Živković, direktor Srednjoškolskog centra „Jovan Cvijić“ uručio je pohvale učenicima:

1.Slađani Damjanović, učenici devetog razreda OŠ “Sveti Sava”, za osvojeno treće mjesto na republičkom takmičenju u matematici;
2.Aleksandri Jeremić, učenici osmog razreda OŠ “Sveti Sava”, za osvojeno prvo mjesto  na regionalnom takmičenju iz matematike;
3.Željku Tripiću, učeniku I razreda SŠC “Jovan Cvijić”, za osvojeno prvo mjesto na republičkom takmičenju iz fizike ;
4.Nataši Petrović, učenici drugog razreda gimnazije SŠC “Jovan Cvijić”, za osvojeno drugo mjesto na republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke  kulture;
5.Anđeli Lazić, učenici sedmog razreda OŠ “Sutjeska”, za osvojeno treće mjesto na državnom takmičenju iz programa poznavanja opasnosti od mina;
6.Mariu Kostadinoviću, učeniku sedmog razreda OŠ “Sutjeska”, za osvojeno treće mjesto na državnom takmičenju iz programa poznavanja opasnosti od mina;
7.Srđanu Prodanoviću, učeniku sedmog razreda OŠ “Sutjeska”, za osvojeno treće mjesto na državnom takmičenju iz programa poznavanja opasnosti od mina;
8.Savjetu učenika SŠC “Jovan Cvijić”, za ispoljenu humanist.

dan_opstine_16_ (4)

Svake godine novčanom nagradom stimulišu  se najbolji poljoprivrednici. Načelnica odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti  Alenka Ilovčević uručila je novčane nagrade poljoprivrednicima:

1.Stević Đuri iz Dobrinje;
2.Milanković Jovi iz  Borovog Polja;
3.Gligorević Jovi iz Dugog Polja;

dan_opstine_16_ (5)

Povodom 28. juna, praznika opštine,  Skupština opštine Modriča je pored pohvale učenicima, donijela odluku da se dodijele: 1 novčana nagrada, 5 diploma, 3 plakete i 1 povelja.

Milutin Vračević, predsjednika Boračke organizacije opštine Modriča dodijelio je novčanu nagradu Mjesnoj zajednici Modriča 3, kao pozitivan primjer funkcionisanja jedne mjesne zajednice.

dan_opstine_16_ (6)

Zamjenik načelnika Nikola Savić uručio je diplome nagrađenim:

  1. Ljubi Miholjčić, profesoru geografije, za postignute rezultate u obrazovanju mladih,
  2. Slavku Jevtiću, dobrovoljnom davaocu krvi, za ispoljenu humanost,
  3. Jovanu Stankoviću, za postignute rezultate u dugogodišnjem radu,
  4. Iliji Jevtiću, za ispoljenu humanost,
  5. Miloradu Todoroviću, za afirmaciju sportskog ribolova na području opštine Modriča.

dan_opstine_16_ (7)

Plakete nagrađenim uručio je načelnik opštine Mladen Krekić. Ove godine plakete su dodijeljene:
1.DOO “Tesla” Miloševac, za postignute rezultate u oblasti privrede,
2.Farmi Mk Kompani DOO, za postignute rezultate u poljoprivredi,
3.Razvojnom programu ujedinjenih nacija (UNDP), za ispoljenu humanost.

dan_opstine_16_ (8)

Povelja kao najznačajnije opštinsko priznanje ove godine dodijeljeno je švajcarskom udruženju „Oberwalliis fur Kinder unserres Welt“ Josef Fuks za ispoljenu humanost  i izgradnju i opremanje Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama. Ovom prilikom je Jo Zurbrigen, u ime Udruženja, uručio novčanu pomoć djeci sa posebnim potrebama.

dan_opstine_16_ (9)

„Ova nagrada nam mnogo znači i daje motivaciju da i u budućnosti uradimo nešto za djecu sa posebnim potrebama. Naše uduženje ima zadatak na ovom svijetu i da to što imamo podijelimo sa drugima koji nemaju puno ili nemaju ništa.  Modriča je postala i moj grad u kome imam dosta prijatelja“, izjavio je Josef Fuks.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...