Home / MAGAZIN / AUTO-MOTO / Svaki četvrti “surfuje” dok vozi

Svaki četvrti “surfuje” dok vozi

Mladi vozači u Evropi sve češće posežu za mobilnim kako bi napravili “selfi” tokom vožnje, pokazuje najnovije istraživanje koje je objavio Ford, a 25 odsto vozača uzrasta od 18 do 24 godine povremeno prati šta se dešava na društvenim mrežama dok je za upravljačem automobila.

Kao da telefoniranje za volanom već samo po sebi nije dovoljno opasno, mobilni se sve više koristi za fotografisanje i “surfovanje” internetom i tokom vožnje. 

Četvrtina vozača u Evropi starosti između 18 i 24 godine priznaje da provjerava svoj nalog na društvenim mrežama dok vozi.

Takozvane “selfi” fotografije pravi 33 odsto mladih vozača u Britaniji, dok je u Njemačkoj i Francuskoj taj broj nešto manji i iznosi 28 procenata. Tokom vožnje fotografiše se 27 odsto mladih Rumuna i 26 odsto italijanskih vozača istog uzrasta.

U anketi je učestvovalo 7.000 mladih vozača i korisnika smartfon uređaja iz Evrope, a istraživanje je pokazalo da su muškarci skloniji rizičnom ponašanju za upravljačem.

Interesantno je da su gotovo svi vozači izjavili da su svjesni da je to što rade opasno.

Istraživanjem je utvrđeno da je vozač u prosjeku ometen 14 sekundi tokom fotografisanja, dok projvera naloga na društvenoj mreži skreće njegovu pažnju sa puta u trajanju od 20-tak sekundi – što je dovoljno da se pri brzini od 90 km/h prijeđe razdaljina od oko pola kilometra.

Izvor: Cafe.ba

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

MODRIČA: Direktor “Jeremija tursa” registrovao autobus sa lažnim brojem šasije

MODRIČA – Nenad Vasiljević iz Modriče, vlasnik i direktor preduzeća “Jeremija turs”, prijavljen Tužilaštvu zbog sumnje da je nabavio autobus TAM, koji je korišten za prevoz putnika, a za koji ...