Home / MAGAZIN / AUTO-MOTO / Sunovrat akcija “Folksvagena”, gubitak 15 milijardi evra

Sunovrat akcija “Folksvagena”, gubitak 15 milijardi evra

Akcije “Folksvagena” pale su više od 18 odsto, čime je tržišna vrednost kompanije smanjena za oko 15 milijardi evra pošto je priznala da je nameštala merenje emisije gasova u SAD za oko 500.000 dizel vozila. Američka Agencija za zaštitu okoline očekuje da bi “Folksvagen” mogao biti kažnjen sa čak 18 milijardi dolara.

Direktor “Folksvagena” Martin Vinterkorn naveo je u jučerašnjem saopštenju da mu je “duboko žao” što je ta kompanija izneverila poverenje kupaca i javnosti, prenosi Beta.

“Folksvagen” je najavio pokretanje istrage i obećao saradnju s američkim vlastima.

Akcije “Folksvagena” su do podneva pale za 18,1 odsto na trogodišnji minimum od 132,15 evra po akciji.

Pad akcija “Folksvagena” povukao je nadole frankfurtsku berzu – nemački berzanski indeks “Daks” danas zaostaje za ostalim velikim evropskim indeksima koji su u solidnom porastu.

“Folksvagen” je već imao tešku godinu pošto je zbog naznake slabije prodaje u SAD i Kini vrednost njegove akcije pala s više od 250 dolara.

Američka Agencija za zaštitu okoline (EPA) saopštila je da bi “Folksvagen” mogao biti kažnjen sa čak 18 milijardi dolara.

EPA je prošle nedelje navela da je skoro 500.000 dizel automobila “Folksvagena” i “Audija” proizvedenih u poslednjih sedam godina, opremljeno tako da se pri tehničkoj kontroli lažno prikazuje sastav izduvnih gasova.

U sporne automobile je bio ugrađen uređaj programiran tako da otkrije kada automobil prolazi kroz zvanično testiranje izduvnih gasova u SAD.

Automobil samo tada uključuje kompjuterski sistem za punu kontrolu sastava izduvnih gasova, a ta kontrola je isključena tokom normalnih uslova vožnje, iako bi morala biti stalno uključena.

Izvor: RTS

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...