Home / NOVOSTI / HRONIKA / Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske *(VIDEO)

Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske *(VIDEO)

Odbor za pomoć Srbima Kosova i Metohije u saradnji sa gradovima, opštinama i osnovnim školama iz Republike Srpske  svake godine u avgustu organizuje projekat „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“.

Svake godine u ovu humanu akciju uključuje se sve više opština a ove godine se uključila i opština Modriča.  U periodu od 20. do 27. avgusta 2016. godine Modriča je ugostila  učenike i nastavnike sa Kosova i Metohije, koji su bili smješteni u porodice njihovih vršnjaka, učenika osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Sutjeska“. U Modriči je boravilo 50 učenika iz enklava Pelemetina i Babin Most, 25 učenika iz OŠ  „Sveti Sava“ Pelemetina, 25 učenika iz OŠ „Milan Rakić“ Babin Most i njihova 4 nastavnika. Dob djece je od 10 do 15 godina a svi su odlični učenici. Opština Modriča je platila troškove prevoza sa Kosova i Metohije i nazad.

prijem_djece_sa_kosova_03

Dvadeset drugog avgusta 2016. godine načelnik opštine Mladen Krekić upriličio je prijem za goste sa Kosova i Metohije u Srpskom kulturnom centru. Prijemu su pored gostiju prisustvovali predsjednik Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije Milorad Arlov, rukovodstvo i nastavnici OŠ „Sveti Sava“ i „Sutjeska“  i porodice u kojima su djeca smještena. Ovim povodom priređen je kulturno-umjetnički program u izvođenju djece sa Kosova i Metohije i Modriče. Gospodin Arlov uručio je zahvalnicu načelniku opštine Mladenu Krekiću za nesebičnu pomoć opstanka Srba i srpske djece na Kosovu i Metohiji.

„Naš Odbor devetu godinu odlazi na Kosovo i Metohiju. Ovo je peti projekat, najmasovniji do sada. Zahvaljujem se opštini Modriča koja je prihvatila da primi 50 djece. Ova djeca žive u neposrednoj blizini Gazimestana, jednog od najvećih svetih mjesta srpskog naroda. Uvijek emotivno osjećam dolazak i odlazak na Kosovo i Metohiju. Ove godine je 500 djece došlo u Republiku Srpsku, boraviće 7 dana i steći nove prijatelje. Cilj je da se udružimo i znamo jedni za druge sa ove i druge strane Drine“, izjavio je Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije.  `

prijem_djece_sa_kosova_02„Naš zadatak ovih dana je ne samo da budemo domaćini nego i roditelji ovoj djeci. Želimo da im pružimo gostoprimstvo, pažnju i što je najvažnije izmamimo osmijeh. Ova djeca nažalost ne žive načinom života kao naša, ali mi smo prošli slično i u potpunosti ih razumijemo. Oni su ovih dana kod nas u gostima a mi planiramo da im uzvratimo posjetu“, istakao je načelnik Krekić.

„Djeca su prezadovoljna. Dočekani smo širokog srca u Modriču i očekujemo uzvratnu posjetu“, rekla je Mirjana Pačeriz, nastavnik srpskog jezika u OŠ „Sveti Sava“ Plemetina.

U sklopu posjete organizovan je i prijem u Vladi RS, posjete i obilazak Duge Njive, SRC Riječani, OŠ „Sveti Sava“, OŠ „Sutjeska“ i crkve u Modriči.

djeca_sa_kosova_(1)

djeca_sa_kosova_(3)

djeca_sa_kosova_(2)

U subotu, 27. avgusta završen je sedmodnevni boravak i organizovan ispraćaj djece sa Kosova i Metohije. Ispraćaju su prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima i porodice kod kojih su mališani bili  smješteni. Uz veliki izliv emocija i obećanje da to nikako nije kraj druženja rastali su se sa svojim vršnjacima i bezbijedno vratili na Kosovo i Metohiju.

„Sedam dana njihovog boravka je brzo prošlo. Po emocijama djece se vidi da je ovo bilo jedno zaista lijepo druženje. Presrećan sam jer vidim toliko ljubavi i pažnje prema ovoj djeci od strane naše djece i njihovih roditelja i hvala im na tome. Sve to dokazuje da ne postoje nikakve prepreke između ljudi sa Kosova i Metohije i Republike Srpske. Moramo pomagati jedni drugima koliko je to moguće“, istakao je načelnik Krekić, koji je ovom prilikom djeci uručio skromne poklone.

djeca_sa_kosova_(5)

„Bilo nam je zaista prelijepo i žao mi je što se vraćaju. Druženje ćemo nastaviti preko društvenih mreža“, rekla je kroz suze Lidija Gojković iz Modriče koja je ugostila Mariju Marinković.

djeca_sa_kosova_(4)

„Prezadovoljni smo boravkom u vašem gradu. Zahvalila bih se opštini Modriča, svim domaćinima a posebno gospodinu Arlovu koji je ovoj djeci omogućio miris slobode i dječije radosti koju su ovdje osjetili“, izjavila je pred polazak nastavnica Mirjana Pačeriz.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu gornjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Isti je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...