Home / NOVOSTI / HRONIKA / Sjednica Predsjedništva Opštinske boračke organizacije

Sjednica Predsjedništva Opštinske boračke organizacije

U prostorijama Opštinske boračke organizacije (OBO)Modriča, danas 11. septembra 2019. godine održana je sjednica Predsjedništva OBO proširena sa predsjednicima mjesnih boračkih organizacija (MBO).

Sjednici je prisustvovala načelnica Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu i opšte poslove  Bosa Novaković.

Tema sastanka je:

  1. Konkurs za stambeno zbrinjavanje boraca VRS,
  2. Izmjena i dopuna Odluke o dopunskim pravima boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.
  3. Razno.

Svih prethodnih godina Konkurs za stambeno zbrinjavanje opština

Modriča raspisivala je u saradnji sa OBO.

Stambeni konkurs namijenjen je isključivo za borce VRS, a prioritet imaju borci prve kategorije.

Poseban akcenat je stavljen na MBO koje će predlagati kandidate za stambeno zbrinjavanje, a Stambena komisija će uviđajem na terenu konstatovati činjenično stanje i predlagati visinu pomoći.

Po opštinskom konkursu za stambeno zbrinjavanje boraca VRS iz budžeta opštine Modriča u 2019. godini izdvojit će se 30.000,00 KM.

Do kraja godine donijet će se i nova odluka o dopunskim pravima boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida koja će biti proširena novim pravima i povećanjem iznosa već utvrđenih prava. Nova odluka i utvrđena prava bit će predviđena za poboljšanje položaja boraca VRS, a danas je prilika da svoje prijedloge daju i predsjednici MBO.

 

„Posebna pažnja opštine Modriča se poklanja saradnji sa Opštinskom boračkom organizacijom i mjesnim boračkim organizacijama, kao  i udruženjima iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata. Danas na dnevnom redu imamo Konkurs za stambeno zbrinjavanje koji će biti realizovan u saradnji sa OBO i MBO. Oni će davati svoje prijedloge a po tim prijedlozima stambena komisija opštine Modriča će izvršiti uviđaj i predložiti određeni iznos finansijskih sredstava. Akcenat je na borcima Vojske RS i Konkurs je namijenjen za stambeno zbrinjavanje boraca VRS svih kategorija ali će prednost imati borci prve kategorije. Razmatraće se i Odluka o dopunskim pravima koja se planira donijeti do kraja ove godine. Razloga za njeno donošenje je više. Prije svega biće povećani iznosi za već utvrđena prava po važećoj Odluci i utvrđena neka nova prava. To će uglavnom biti prava koja će se odnositi na poboljšanje položaja boraca“, istakla je načelnica Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu i opšte poslove Bosa Novaković.

 

„Smatram da će izmjenom Odluke biti obuhvaćeni i borci druge i treće kategorije. Do sada su borci prve kategorije imali pravo na naknadu za stambeno zbrinjavanje i bolničko liječenje a od sada mislim da će imati i pravo na naknadu za banjsko liječenje. Vjerujem da će se za bolesne demobilisane borce povećati pomoći za liječenje“, rekao je Danilo Krstić, predsjednik Predsjedništva OBO.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...