Home / NOVOSTI / HRONIKA / 40. godina od osvajanja šampionske titule u odbojci

40. godina od osvajanja šampionske titule u odbojci

Odbojkaški klub Modriča ove godine proslavlja 40. godina od osvajanja šampionske titule u bivšoj Jugoslaviji. Povodom toga u subotu, 14. septembra organizovaće se:

  • 13.00 – Turnir u odbojci – Sportska dvorana;
  • 20.00 – Svečana akademija – Kino sala SKC.

Na turniru će učestvovati OK  „Rijeka“ iz Rijeke, klub protiv koga je OK Modriča odigarao finalnu utakmicu 1979. godine i izvojevao veliku pobjedu. Osim njih učešće će uzeti OK „Crvena zvezda“ iz Beograda, OK „Kakanj“ iz Kaknja, kao i domaćin OK Modriča.

Na svečanoj akademiji uručiće se plakete šampionskoj ekipi iz 1979. godine.

U susret događaju u prostorijama kluba održana je pres konferencija.

„Odbojkaški klub Modriča formiran je 1967. godine. Do 1992. godine šesnaest puta je igrao u Prvoj saveznoj ligi, u najvišem rangu tadašnje države. Osvojio je šampionsku titulu Jugoslavije 1979. godine. Odbojkaški klub Modriča je postao centar odbojke na ovim prostorima a Modriča je bila prvi grad u Bosni i Hercegovini koji se mogao pohvaliti šampionskom titulom do tada. Osim Odbojkaškog kluba Modriča iz BiH je kasnije još samo sarajevska Bosna osvojila šampionsku titulu. U svojoj istoriji postojanja klub je bio četiri puta juniorski prvak Jugoslavije 1976.,  1979., 1985. i 1991. godine. Osim toga bili su i tri puta pionirski prvaci Jugoslavije, 1981., 1983. i 1985. godine. Odbojkaški klub Modriča iznjedrio je niz reprezentativaca Jugoslavije kao što su: Pero Božić, Boro Jović, Radivoje Milošević, Velibor Ivanović, Dario Đukić, Pero Stanić, kao i juniorske reprezentativce: Esad Herdić, Boro Živanović, Goran Popović, Andrija Lujić, Dario Đukić… Boro Jović je jedini olimpijac iz Modriče. Sva generacija posle 1992. godine je igrala za reprezentaciju Republike Srpske. U jednom trenutku kompletna reprezentacija Republike Srpske je bila sastavljena iz Odbojkaškog kluba Modriča. Osvojeno je osam titula prvaka Republike Srpske a sedam puta smo bili pobjednici Kupa. Bili su peti u Evropi 1980. godine. Uporedo sa muškom odbojkom 1981. godine formiran je i ženski odbojkaški klub koji 1991. godine bio drugi u Jugoslaviji, vicešampion. Modriča je evidentno grad odbojke u koji predstavnici većih klubova dolaze  i odvode talente. Poslednji koji je otišao iz našeg kluba je Aleksandar Okolić koji igra za reprezentaciju Srbije  a nedavno je otišla i Milana Božić koja je reprezentativka BiH“, istakao je potpredsjednik kluba Vid Blagojević.

„Kada je u pitanju finansijska strana, stanje u klubu iz prošlog vremena i sada se ne može porediti. Prije četiri godine do tada generalni sponzor Rafinerija ulja Modriča je otkazala sponzorstvo svim klubovima na području lokalne zajednice. Glavni sponzor kluba je opština Modriča i manje donacije privrednika, na čemu im se zahvaljujemo. Kao i ostali klubovi u Modriči imamo toliko da igramo u Premijer ligi. Mi  moramo stvarati svoje generacije jer nemamo novca da dovodimo igrače sa strane. Drugi problem je što naši igrači po završetku srednje škole odlaze u veće centre gdje nastavljaju svoje igračke karijere“, rekao je predsjednik kluba Jovan Mišić.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...