Home / NOVOSTI / HRONIKA / Sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije *(VIDEO)

Sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije *(VIDEO)

Sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije održana je danas, 18. maja 2020. godine  sa početkom u 12,00 časova. Sjednica je sazvana zbog donošenja zaključka o zabrani rada JPU „Naša radost“ Modriča.  Štab je juče, 17. maja 2020. godine zasijedao u užem sastavu, kada je dogovoreno da se od danas pomenuta ustanova privremeno zatvori. Nakon zaključka o dozvoli rada Dječijeg obdaništa 11. maja, Štab je zahtijevao od Doma zdravlja da se vaspitači iz oba objekta obdaništa  testiraju na virus korona, što nije bilo predviđeno u preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Nakon provedenog testiranja jedno lice je pozitivno na virus korona, što je razlog za privremenu zabranu rada. Sva djeca koja su boravila u grupi sa zaraženim vaspitačem će takođe biti testirana, njih osmoro, kao i druga djeca koja su bila sa njim u kontaktu. Naloženo je da Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti i komunalna policija pojačaju mjere kontrole o poštivanju propisanih mjera Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske svih pravnih subjekata, koji su nakon ublažavanja mjera počeli sa radom.

 

„Nažalost, u našem Dječijem obdaništu je  jedan vaspitač zaražen virusom korona. Mi smo juče odmah zasijedali i donijeli odluku o zatvaranju. U ustanovi su primjenjivane  sve mjere i preporuke Instituta za javno zdravstvo, koje su kontrolisane od strane opštinskog i republičkog  inspektora. Pored tih mjera, mi smo 7. maja, prije otvaranja vrtića, zamolili direktora Doma zdravlja da se izvrši testiranje vaspitača, što nije bilo obuhvaćeno preporukama Instituta. Juče je potvrđeno da je od 24 testirana lica jedno zaraženo virusom korona. Danas smo zamolili da se hitno testiraju djeca koja su boravila sa zaraženim vaspitačem, te da se  ponove testovi kod ostalih vaspitača. Smatram da smo ovim možda izbjegli zarazu šire razmjere. Nisam ovo očekovao i jako me pogodilo. Higijensko – epidemiološka služba će biti istrajna u namjeri da sazna na koji način je došlo  do zaraze kako bi se moglo dalje postupati“, istakao je načelnik Krekić.

 

„Od početka pandemije u Modriči je testirano preko 250 lica, od čega je kod 14 izolovan virus korona. Na zahtjev Štaba za vanredne situacije testirali smo i radnike Dječijeg obdaništa, njih 24, a kod jednog je izolovan virus korona. U Dječijem obdaništu su ispoštovane sve mjere prevencije koje  je propisao Institut za javno zdravstvo“, izjavio je direktor Doma zdravlja Darko Stefanović.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je naš prenos uživo.

U prilogu dajemo i sliku Zaključka o zabrani rada JU Dječiji vrtić “Naša radost” Modriča

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...