Home / NOVOSTI / HRONIKA / Sjećanje na prve žrtve i početak oslobođenja Modriče

Sjećanje na prve žrtve i početak oslobođenja Modriče

MODRIČA – Parastosom pred centralnim spomenikom u Modriči, koji je posvećen borcima poginulim u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, i posjetom Spomen-sobi, članovi lokalnog Udruženja “Veterani” obilježili su danas 23 godine od početka borbe za oslobođenje Modriče.

Predsjednik Skupštine Udruženja Bogdan Šarčević podsjetio je da je u borbama, koje su počele u zoru 3. maja 1992. godine, iz dvadesetodnevnog okruženja muslimanskih i hrvatskih snaga, oslobođeno srpsko stanovništvo iz gradskih naselja Modriče.

Šarčević je rekao da je u borbi učestvovalo 230 dobrovoljaca.

– Jedinica je u Modriču ušla preko brda Majna iz pravca Riječana na Trebavi – rekao je Šarčević i podsjetio da su u borbama poginuli poručnik Radenko Bradašević i Dragan Savić, prve žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata na prostoru Modriče.

“Veterani” su posjetili pravoslavno groblje u Modriči gdje su, sa članovima porodice, na Bradaševićev grob položili cvijeće i prislužili svijeće.

Nakon posjete Spomen-sobi, u kojoj su odali poštu za 708 poginulih boraca, veterani su posjetili Riječane, mjesto odakle su na današnji dan 1992. godine krenule borbe koje su završile konačnim oslobođenjem Modriče 28. juna u operaciji “Koridor 92”.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Odličan start kviz ekipe „Svetosavci“ iz Modriče

Modriča, 30.01.2023. – Takmičari „Svetosavci“ iz JU Osnovne škole „Sveti Sava“ Modriča kako prethodne tri godine, tako i ove školske godine uzeli su učešće na međunarodnom kviz takmičenju „Nemanjići – ...