Home / NOVOSTI / HRONIKA / Seoski turizam šansa Srpske

Seoski turizam šansa Srpske

U Modriči održan kongres mladih geografa iz 17 zemalja, na kome su izučavali potencijale seoskog turizma u Srpskoj. Razbili smo predrasude gostiju – kažu studenti domaćini

MODRIČA – Članovi studentske organizacije EGEA iz Banjaluke, koja predstavlja Evropsko udruženje mladih geografa, organizovali su petodnevni kongres “Euromed 2015” na kome su izučavali potencijale seoskog turizama u Srpskoj. Kongres je održan u prirodnom ambijentu Sportsko-rekreativnog centra “Riječani” kod Modriče.

Učestvovalo je 70 studenata iz 17 država: Španije, Francuske, Makedonije, Italije, Norveške, Finske, Holandije, Švajcarske, Nemačke, Austrije, Mađarske, Rumunije, Češke, Turske, Slovenije, Hrvatske i Srbije. U okviru sedam radionica o ruralnom turizmu, studenti su istraživali tradiciju, običaje i kulturu ovih prostora.

– Srpska ima velike turističke potencijale ali nisu dovoljno valorizovani. Nauka je prva koja treba da to uradi. Evropa nije dovoljno upoznata sa našim potencijalima i upravo to je zadatak našeg kongresa – istakao je Milorad Božić, član organizacionog odbora Kongresa mladih geografa Evrope.

Dragana Vujinović, predsednica studentske organizacije EGEA iz Banjaluka, koja je bila organizator kongresa, zadovoljna je kako su u proteklih pet dana studenti geografije iz Evrope doživeli RS.

OBILAZAK Osim radionica na kojima su se izučavali turistički potencijali Republike Srpske, mladi geografi posetili su manastirski kompleks na Dugoj Njivi kod Modriče, etno-selo “Stanišići” u Bijeljini i Banjaluku.

– Svi su otišli zadovoljni i puni lepih utisaka, mada, moram priznati da su ovde stigli sa mnogim predrasudama o nama, a jedna je da je ovde još srednji vek. Petodenevim druženjem i elaboratima na sedam turističkih tema razbili smo njihove zablude o nekom tamnom vilajetu – istakla je Dragana Vujinović.

Ni studenkinja četvrte godine geografije Vendi Vuds iz Antverpena u Holandiji nije krila svoje zadovoljstvo što je u RS.

– Oduševljena sam reljefom ovih prostora, raznolikošću prirode, jednostavnim i dobrim ljudima. Nosim izuzetno lepe utiske. Prvi put sam boravila u Srpskoj. Bila sam u Makedoniji i Srbiji i sad vidim da raznolikost ljudi spaja ove prostore, a nikako razdvaja – zaključila Vendi Vuds.

Autor: Vid Blagojević

Izvor: Večernje Novosti

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...