Home / NOVOSTI / HRONIKA / SARADNJA KLUBA ISTORIČARA I OPŠTINE MODRIČA

SARADNJA KLUBA ISTORIČARA I OPŠTINE MODRIČA

U srijedu 14. aprila održan je sastanak između predstavnika opštine Modriča i predstavnika Kluba istoričara Posavina. Opština Modriča će podržati buduće projekte Kluba, poput održavanja predavanja i promocija, snimanja dokumentaraca, itd, u svrhu promocije nauke i kulture na području Modriče i šire.

Potpredsjednik Kluba je naš sugrađanin profesor Dimitrije Živanović:
“Izrazio bih veliko zadovoljstvo što smo konačno dobili podršku u našoj kući. Društveno smo angažovani još od 2016. god. kroz snimanje igranih filmova, a od 2018. i kroz Klub istoričara. Međutim, ovo je prvi put da imamo podršku opštine Modriča. Klub istoričara je neprofitabilna organizacija, koja se do sada finansirala od sopstvenih sredstava i donacija.”

“Za naredni period planirano je snimanje dokumentarca “Šta nam znači Vidovdan?”, kao i tri predavanja “Srpski kralj Stefan Uroš II Milutin” (prof. dr Boris Babić), “Kralj Tvrtko” (ma Dejan Došlić, Janko Joksimović) i “NDH od srbofobije i ideologije do realizaicije” (Maja Vidović, Dimitrije Živanović). Prema planu predviđeno je da pomenuti dokumentarni film bude promovisan oko 28. juna 2021. god. povodom Dana opštine Modriča. U njemu ćemo da se prisjetimo važnih događaja iz nacionalne istorije od osmanskih osvajanja do razbijanja Jugoslavije i ovog najnovijeg rata devedesetih godina prošlog vijeka. Već sada imamo potvrde velikih imena iz naučnih krugova, koji će uzeti učešće u ovom projektu.”, dodao je Živanović.

“Naš cilj jeste da pokrenemo kulturnu i naučnu scenu u Modriči, kao i da promovišemo istorijsku nauku u regiji. Ovom prilikom zahvaljujemo se predstavnicima opštine Modriča na ukazanoj podršci i radujemo se budućim projektima.”, izjavila je predsjednica kluba Maja Vidović.

Klub istoričara organizovao je brojna predavanja i promocija, od kojih izdvajamo “Dan pobjede nad fašizmom”, “Kralj Petar I Karađorđević”, “Mitovi srpske istorije”, “Klio se stidi”, a vrhunac dosadašnjeg rada jeste izdavanje prvog broja glasnika “Naša misao” u kojem su prezentovani naučni i stručni radovi iz istorije i filozofije.

Klub istoričara uručio je načelniku zahvalnicu za podršku, kao i primjerak prvog broja glasnika “Naša misao”. Zahvalnica kluba dodjeljuje se za doprinos radu kluba, a do sada su je dobili prof. dr Radivoj Radić (Beograd), istoričar Dejan Ristić (Beograd), Đorđe Milićević (Šamac), prof. dr Slavojka Beštić-Bronza i prof. dr Borivoje Milošević (Banja Luka).

Obrada: Zlatko Huravik / Modričainfo

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...