Home / NOVOSTI / HRONIKA / Sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije *(VIDEO)

Sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije *(VIDEO)

Sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije održana je danas, 05. aprila  2021. godine  sa početkom u 14,00 časova.

Komandant Štaba Jovica Radulović konstatovao je da epidemiološka situacija na području lokalne zajednice od polovine marta znatno pogoršana, te da će se narednih dana situacija pratiti i postupati u skladu sa istom.  U proteklih mjesec dana na području lokalne zajednice evidentirano je 116 novooboljelih od virusa korona, a jedno lice  je nažalost preminulo.

 

Na sjednici su usvojeni sljedeći zaključci:

 1. Opštinski štab za vanredne situacije Modriča konstatuje da je od polovine marta naglo povećan broj pozitivnih lica na virus korona u odnosu na prethodnu sjednicu Opštinskog štaba bez opbzira što su bili zatvoreni frizerski i kozmetički saloni, te ugostiteljski objekti, što ukazuje da je izvor zaraze neka druga lokacija. Procjenjeno je da primarni nivo zdravstvene zaštite u potpunosti funkcioniše u skladu sa preporukama JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.
 2. Zadužuju se svi subjekti na području opštine Modriča obuhvaćeni Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije broj: 77-1/21 od 02.04.2021.godine i Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije broj: 78-1/21 od 04.04.2021.godine da poštuju mjere propisane istim.
 3. Zadužuje se Dom zdravlja Modriča da primijeni mjere donesene u Zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije broj 77-2/21 od 02.04.2021. godine, da održi kapacitet u ljudskim i materijalnim resursima, te da sagleda potrebe za nabavkom neophodne opreme;
 4. Obavezuju se ugostiteljski objekti da usklade radno vrijeme i druge obaveze sa Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske broj 77-1/21 od 02.04.2021.godine i Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije broj 78-1/21 od 04.04.2021. godine.
 5. Zabranjuju se posjete u domovima za stara lica uz pridržavanje svih preventivnih i zaštitnih mjeraprema pacijentima i osoblju.
 6. Zadužuju se predškolske i školske ustanove da usklade svoj rad i obaveze sa Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske broj 77-1/21 od 02.04.2021.godine i Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije broj 78-1/21 od 04.04.2021. godine.
 7. Zadužuju se inspekcijski organi opštine Modriča i Komunalna policija, da u saradnji sa Policijskom stanicom Modriča, preduzimaju i vrše mjere nadzora nad provođenjem naloženih mjera.
 8. Zadužuju se inspekcijski organi opštine Modriča i Komunalna policija da posebno pojačaju nadzor u primjeni epidemioloških mjera u predškolskim i školskim ustanovama, naročito u pogledu dezinfekcije prostora.
 9. Organi jedinice lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni su organizovati svoj rad sa građanima tako da ograniče i kontrolišu broj osoba koje istovremeno mogu boraviti u prostorijama organa, kontrolisati mjeru održavanja propisanog rastojanja, primjenjivati mjere dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe uz pomoć providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.
 10. Zadužuje se Komunalac a.d. Modriča da pojača aktivnost oko pranja ulica i javnih površina;
 11. Nalaže se prevoznicima u javnom prevozu da pojačaju mjere higijene u vidu dodatnog pranja, čišćenja i dezinfekcije prevoznih sredstava;
 12. Zadužuje se organizaciona jedinica civilne zaštite da u roku od 48 sati obezbijedi agregat za potrebe Doma zdravlja Modriča.
 13. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije i u skladu sa tim blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.
 14. Ovim Zaključkom prestaje da važi Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane virusom korona (COVID-19) na području opštine Modriča („Službeni glasnik opštine Modriča“, broj 4/21).
 15. Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u „Službenom glasniku opštine Modriča.“

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je naš snimak uživo emitovan na FB stranici Modričainfo.

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...