Home / NOVOSTI / HRONIKA / Sajam rukokotvorina „Tradicija i ja“

Sajam rukokotvorina „Tradicija i ja“

Sajam rukokotvorina „Tradicija i ja“ otvoren je  1. decembra 2016. godine i trajaće dva dana. Sajam se održava u Srpskom kulturnom centru, a organizator sajma je Turistička organizacija opštine Modriča. Otvaranju Sajma koji se organizuje devetu godinu  prisustvovali su načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, savjetnik u Ministarstvu trgovine i turizma Aleksandar Đurić,  direktorica Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović, izlagači i brojni gosti iz Modriče i okoline.

Dobrodošlicu prisutnima je poželio načelnik opštine Mladen Krekić  i zvanično otvorio sajam. Manifestaciju su svojim nastupom uveličali mališani Dječijeg obdaništa „Naša radost“ i članice Etno grupe “Vida”.

tradicija_ja_16_06

“Ovogodišnji Sajam je prekrasan. Presrećan sam što smo domaćini jedne ovakve manifestacije i svake godine imamo više izlagača i posjetilaca. Ovaj Sajam ima i svoj dublji karakter, jer se podsjećamo nekih prošlih vremena i načina na koji se tada živjelo. Moja želja je da u narednim godinama Sajam postane još brojniji u svakom pogledu ”, rekao je načelnik Krekić.

tradicija_ja_16_05

“Redovno posjećujem ovaj Sajam tako da mogu da pratim kontinuitet i primjećujem da svake godine postaje masovniji i sve bolji. To sve doprinosi kreiranju jedinstvenog turističkog proizvoda ove regije. Čuvanje tradicije,  materijalne i ne materijalne kulturne baštine je u suštini bića svakog u Republici Srpskoj. Ova djeca koja su se danas predstavila su pravi  čuvari tradicije. Turizam je naša ogromna šansa i  sa velikim brojem ljudi koji proizvode možemo biti konkurentni na tržištu. Nadam se da ovakvim manifestacijama i svim što pokušavamo da uradimo bićemo u budućnosti zemlja koja može da privuče i veći broj turista”, rekla je Nada Jovanović, direktorica Turističke organizacije RS.

tradicija_ja_16_01

Cilj manifestacije je stvaranje etnološkog turističkog proizvoda i povezivanje izrađivača rukotvorina sa potencijalnim tržištem. Izložba je prodajnog karaktera, na kojoj se mogu vidjeti ručno izrađeni proizvodi od vune, stakla, konca, pruća, drveta i drugog. Učešće na sajmu uzelo je 38 izlagača iz  Modriče, Banja Luke, Brčkog,  Šamca, Dervente  i Bijeljine.

tradicija_ja_16_07

„Ministarstvo trgovine i turizma daje institucionalnu podršku ovakvih tradicionalnih okupljanja. Ogroman je značaj ovakvih manifestacija jer imamo priliku da na jednom mjestu vidimo materijalnu i ne materijalnu baštinu u svom najboljem izdanju“, istakao je savjetnik u Ministarstvu trgovine i turizma Aleksandar Đurić.

tradicija_ja_16_03

Prvog dana Sajma održaće se radionica za izradu ikona – pirografija i okrugli sto na temu „Stari zanati“.

“Ovo je deveti Sajam u organizaciji Turističke organizacije opštine Modriča.  Cilj Sajma je promocija starih zanata i da pokušamo povezati proizvode starih zanata sa tržištem. Naša početna ideja je bila da naši privrednici prepoznaju tradicionalne proizvode i da to bude njihov promotivni materijal”, izjavila je Aleksandra Tošanović, direktorica Turističke organizacije Modriča.

U sklopu manifestacije 02. decembra 2016. godine u 20 časova održaće se koncert na kome nastupaju Etno grupa “Trag” i Etno grupa „Vida“ Modriča.

tradicija_ja_16_02

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...