Home / NOVOSTI / BiH / Rusi pomažu budžetu RS i šalju mazut

Rusi pomažu budžetu RS i šalju mazut

MOSKVA – Rusi su danas stavili potpis na odluku VTB banke o povoljnom kreditu u visini od 76 miliona evra za RS, na zahtjev najviših ruskih zvaničnika.

Ruski kredit biće iskorišten za pomoć budžetu RS i fondovima.

Ovo je, između ostalog, rezultat posjete najviših zvaničnika RS Moskvi, Milorada Dodika, predsjednika RS, i Željke Cvijanović, predsjednika Vlade RS, u očekivanju sastanka sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije, koji je trebalo da bude održan danas u kasnim popodnevnim časovima ili sutra.

Dogovoreno je i da Rusija isporuči mazut za cijelu grijnu sezonu u Banjaluci i Prijedoru, te svim institucijama koje se griju na mazut.

“Sada bi trebalo da u institucijama Republike Srpske sprovedemo proceduru u vezi s kreditom. To je jedan od važnih segmenata za Srpsku kojim smo uspjeli da pridobijemo nova sredstva za podršku u finansiranju njenih institucija, obezbijedimo održivost budžeta, penzija i plata javnom sektoru, a biće i podrške Razvojno-investicione banke”, istakao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni iz Moskve.

On je naglasio da je drugog dana posjete Moskvi delegacija RS dogovorila s predstavnicima “Zarubežnjefta” isporuku mazuta za sve gradove i javne ustanove koje se griju na ovaj energent, tako da neće biti zastoja tokom grijne sezone u Banjaluci i Prijedoru, te javnim ustanovama i školama širom RS.

“Mislim da je riječ o jednom aranžmanu koji je povoljan i održiv i za gradove i ustanove”, naveo je Dodik.

On je ocijenio da je delegacija RS razgovarala i s predstavnicima preduzeća u okviru “Maršal grupe”, koja se bavi uvozom prehrambenih proizvoda u Rusiju, o mogućnostima da se RS omogući da bude značajan izvoznik hrane za ovu zemlju.

“Imajući u vidu naše trenutne uslove i veoma lošu godinu za poljoprivednu proizvodnju, prioritet je stavljen na načine njenog poboljšanja, kao i mogućnosti proizvodnje robe koja bi ovdje imala prođu”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, na ruskom tržištu postoji potražnja za velikim količinama poljoprivrednih proizvoda, za koje postoje veliki proizvodni resursi u RS.

Cvijanovićeva je istakla da je dogovorom o snabdijevanju ruskog tržišta poljoprivrednim i drugim proizvodima otvorena prilika za proizvođače iz Republike Srpske.

“Sa investicionom ‘Maršal grupom’ razmatran je način ruskog učešća u podsticanju i organizovanju samog procesa proizvodnje u Srpskoj radi izvoza na rusko tržište. Takođe, sa Moskovskom oblasti dogovara se isporuka prehrambenih proizvoda – mesa, voća, povrća…”, istakla je Cvijanovićeva.

Podsjećamo, tokom prvog dana posjete Moskvi potpisan je sporazum o direktnoj isporuci gasa za RS bez posredovanja preduzeća “BH gas”. U ime RS sporazum je potpisala Cvijanovićeva, a u ime ruske strane Aleksej Miler, direktor “Gazproma”.

Srpska da bude značajan izvoznik hrane u Rusiju

Dodik je naveo da se u Moskvi održava i Sajam hrane, tako da je i u okviru te manifestacije delegacija Srpske imala značajne susrete sa proizvođačima i trgovcima.

“Ono što je važno za poljoprivrednu proizvodnju, to je tržište. Tržište ovdje postoji. Trebamo sve da učinimo u Republici Srpskoj da obezbijedimo proizvođače i stabilne uslove proizvodnje, a naravno kupac je već na neki način obezbijeđen”, naglasio je predsjednik Republike.

“U svakom slučaju, tokom dana i sutra, kada završavamo posjetu Moskvi, nastavićemo da razgovaramo i sa drugim važnim ljudima ruske države i privrede o različitim temama koje su od značaja za Srpsku”, rekao je Dodik.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...