Home / DAN OPŠTINE 2016 / Pušteni bijeli golubovi kao simbol sjećanja na banjalučke bebe

Pušteni bijeli golubovi kao simbol sjećanja na banjalučke bebe

MODRIČA – Na obilježavanju 24 godine od proboja Koridora na Dugoj Njivi kod Modriče danas je prvi put pušteno 13 bijelih golubova kao simbol sjećanja na banjalučke bebe koje su preminule usljed nedostatka kiseonika, zbog čega je operacija “Koridor” bila i pokrenuta.

U banjalučkom porodilištu tada, 1992. godine, umrlo je 12 beba zbog nedostatka kiseonika, a trinaesta beba Slađana Kobas umrla je 13 godina poslije od teške bolesti.

– To je bila bitka života – rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović na Dugoj Njivi kod Modriče, prilikom obilježavanja 24 godine od završetka vojne akcije “Koridor”

To je bila, dodao je on, najznačajnija bitka u odbrambeno-otadžbinskom ratu i primjer kako se brane sloboda, otadžbina i vjera.

Srbi su uspjeli tada da se organizuju zahvaljujući jedinstvu naroda i njegovog političkog i vojnog rukovodstva tadašnje Srpske Republike u BiH, naglasio je on.

– Srpski borci i srpsko vojno i političko rukovodstvo pokazali su hrabrost i jedinstvo kako se treba boriti za svoje i na svome i kako treba čuvati dostojanstvo srpskog naroda, slobodu, vjeru i otadžbinu – rekao je Savanović.

On kaže da je zahvaljujući vojnom rukovodstvu, prije svega srpskim generalima Momiru Taliću i Novici Simiću, organizovana akcija proboja koridora 1992. godine, kojom je uspostavljen kontinuitet srpske teritorije, odnosno povezanost istočnog i zapadnog dijela Republike Srpske.

Savanović je podsjetio da je srpski narod, suočen sa raspadom bivše Jugoslavije i preglasavanjem u BiH, bio prinuđen da se organizuje kako mu se ne bi ponovili Gradina, Jasenovac, Prebilovci, Jadovno, Brod na Drini, dobojski logor i ostala stradanja kroz istoriju, posebno u 20. vijeku.

– Kontinuitet Republike Srpske koji je tada uspostavljen je ponos srpskog naroda, koji ima obavezu da ga brani i čuva u svim situacijama – zaključio je Savanović.

U Manastiru Svetog velikomučenika cara Lazara jutros je Svetu arhijerejsku liturgiju služio umirovljeni vladika srednjoevropski Konstantin, uz sasluženje sveštenika Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Модрича - полагање вијенацаNa spomen-obilježje na Dugoj Njivi kod Modriče danas su povodom obilježavanja 24 godine od vojne akcije “Koridor” položeni vijenci i cvijeće za 413 pripadnika vojske i policije Republike Srpske i Republike Srpske Krajine, te služen parastos.

Bijeli golubovi kao simbol sjećanja na banjalučke bebe su pušteni u organizaciji uzgajivača sitnih životinja “Modriča”.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...