Home / NOVOSTI / HRONIKA / PROMOVISANE DVIJE KNJIGE RATKA BABIĆA

PROMOVISANE DVIJE KNJIGE RATKA BABIĆA

MODRIČA, 24. NOVEMBRA /SRNA/ – U Srpskom kulturnom centru Modriča večeras su promovisane zbirka priča “Sjećanja” i zbirka pjesama “Treptaji” autora Ratka Babića iz Doboja.

 


Recenzent zbirke pjesama “Treptaji” Gligor Muminović rekao je da je knjiga zbir Babićevih uspomena iz djetinjstva, školskih i studentskih dana i teških ratnih dana u Srpskoj Vogošći, Srpskom Sarajevu, sa Žuči i Jevrejskog groblja, ali i omaž za više od 300 poginulih boraca iz bataljona Vogošćanske brigade kojoj je pripadao pisac.

“Ova knjiga i zbirka priča `Sjećanja` pune su emocija, pisane su razumljivim jezikom o događajima i autorovim doživljajima rodnog Podnovlja, Sarajeva gdje je Babić živio, radio i stvarao do povratka rodnoj grudi nakon rata”, kaže Muminović.

Recenzent zbirke priča “Sjećanja” Marko Raulić istakao je da je ova knjiga “ugao gledanja autora na istine koje on proživio i doživio”.

“Zbirka je podijeljena u tri ciklusa – djetinstvo, mladost i treći koji je na neki način omaž ratnim drugovima kojih više nema”, istakao je Raulić i naveo da se priče, koje nemaju mistike, čitaju u dahu.

Govoreći o prvim svojim književnim djelima, Ratko Babić kaže da je krvavi rat tokom koga je učestvovao u sahrani 350 boraca otadžbinsko-odbrambenog rata u Sarajevu osnovna inspiracija za djela.

Babić je napomenuo da su priče i pjesme, osim iz ratnih vremena, opisale njegov život i događaje iz djetinjstva, mladosti, studenskih dana, poslijeratnog perioda i penzionerskih dana koje živi u Podnovlju.

Ratko Babić je rođen 1941. godine u Podnovlju, a prvu pjesmu napisao je sa 10 godina, rečeno je na promociji koja je održana u organizaciji Srpskog kulturnog centra, izdavača knjiga.

Direktor Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović rekao je da je ovo 13. ovogodišnja promocija u ovom centru, koji je ove godine izdao 13 knjiga autora iz Modriče i susjednih opština.

Na promociji su, pred pedesetak posjetilaca, nastupili muzičari iz Podnovlja.

Izvor: SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...