Home / NOVOSTI / HRONIKA / PROMOCIJA NOVOOSNOVANOG UDRUŽENjA DIJABETIČARA *(VIDEO)

PROMOCIJA NOVOOSNOVANOG UDRUŽENjA DIJABETIČARA *(VIDEO)

U Kino sali Srpskog kulturnog centra, 09. novembra 2015. godine održana je promocija novoosnovanog Udruženja dijabetičara „Modriča dijabet“ Modriča. Prezentaciji su prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, predstavnik Saveza dijabetoloških udruženja Republike Srpske Inga Marković, ljekari Doma zdravlja, odbornici, lica oboljela od dijabetesa i drugi građani.

Sjedište Udruženja je u ulici Miloša Crnjanskog br. 11. Opština Modriča je obezbijedila prostoriju za potrebe rada Udruženja  i platila troškove registracije. U Domu zdravlja Modriča registrovano je oko 3 000 lica oboljelih od dijabetesa.

„Za sada imamo oko sto članova. Cilj Udruženja je ostvarivanje kvalitetnijeg, boljeg i zdravijeg liječenja  dijabetičara u Modriči. Položaj je trenutno veoma loš, svako se sam borio sa bolešću i zato smo osnovali Udruženje, da to pokušamo promijeniti“, rekao je Stojan Zakić, predsjednik Udruženja dijabetičara“Modriča dijabet“.

U okviru promocije ljekari Doma zdravlja održali su prezentaciju na temu bolesti šećera „Diabetes mellitus“, kao i o prevenciji bolesti.

„Ja sam u desetom mjesecu života obolio od dijabetesa. Četrdeset godina se borim sa bolešću. Borba je svakodnevna i naporna. Obavezna je fizička aktivnost i redovno uzimanje terapije. Osnivanje Udruženja  će značiti puno u borbi za ostvarivanje naših ciljeva i prava“, izjavio je Kosta Gavrić.

O radu Saveza dijabetoloških udruženja RS i o pravilnoj ishrani lica oboljelih od dijabetesa govorila je Inga Marković, nutricionista-dijabetolog, član Upravnog odbora Saveza dijabetoloških udruženja Republike Srpske i osnivač Udruženja dijabetičara    “Dijabeta“ Doboj.
„Po zakonu RS svaka osoba koja je sa dijagnozom dijabetesa ima pravo da svaka tri mjeseca besplatno uradi nalaz tromjesečnog šećera. Nedavno smo imali okrugli sto u Ministrastvu zdravlja gdje su iz Fonda govorili o pravima pacijenta. Sada je to na nivou primarne zdravstvene zaštite  da ispoštuju zakonska prava pacijenata. To i jeste razlog što mi imamo Savez.  Želimo da u svim gradovima Republike Srpske  dijabetičari imaju ista prava i ono što im po zakonu pripada“, izjavila je Inga Marković.

Udruženje će 14. novembra 2015. godine na Trgu dr Milana Jelića obilježiti Svjetski dan borbe protiv dijabetesa besplatnim mjerenjem šećera u krvi u vremenu od 10,00 do 16,00 časova.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu gornjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Isti je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...