Home / NOVOSTI / HRONIKA / PROJEKCIJA FILMA ,,VI IDITE, JA NEĆU“ *(FOTO)

PROJEKCIJA FILMA ,,VI IDITE, JA NEĆU“ *(FOTO)

MODRIČA,  U nedjelju, 24. marta 2019. godine, u Modričkoj kino sali pred oko 120 posjetilaca održana projekcija dokumentarnog filma,,Vi idite,ja neću“, autora Hadži Aleksandra Đurovića. Organizatori projekcije filma bili su Humanitarna organizacija ,,Srbi za Srbe“ i Humanitarna organizacija ,,Srcem za Modriču“. U toku projekcije filma  od prodaje karata i od donacija skupljeno je 530,00 konvertibilnih maraka dok je Humanitarna organizacija ,,Srcem za Modriču“ podržala ovu akciju sa 150,00 konvertibilnih maraka, tako da možemo reći da je ukupno skupljeno 680,00 konvertibilnih maraka, s tim da se očekuje i veći iznos budući da se očekuju uplate i posle filma.

U humanitarnoj organizaciji ,,Srbi za Srbe“ navode sledeće:
-“Mnogo je sudbonosnih datuma ostalo u sećanju srpskoga naroda. Neki od njih su nam ostali na ponos i večnu zahvalnost našim precima, dok su nam, na žalost, neki drugi trajno urezali bolno sećanje na tragične i teške trenutke kojih je u srpskoj istoriji bilo zaista mnogo. Ipak, nevezano da li ti datumi u nama bude ponos ili tugu, svi oni predstavljaju temelj na kojem gradimo i negujemo našu kulturu sećanja. Zato je danas, u trenucima moralne i društvene erozije, u vremenu u kojem više nego ikad ponavljamo sebi da nema nade da se nešto promeni nabolje, bitno da na jedan ozbiljan i odgovoran način shvatimo značaj obeležavanja značajnih datuma.”

Imajući u vidu da Humanitarna organizacija Srbi za Srbe već više od četrnaest godina promoviše aktivan način borbe za svetliju i bolju budućnost našeg naroda, pre svega kroz pomoć najugroženijim višečlanim porodicama, odlučili smo da ove godine damo svoj doprinos u negovanju kulture sećanja i time obeležimo tri važne godišnjice:

  1. Petnaest godina od Martovskog pogroma srpskog i nealbanskog stanovništa sa Kosova i Metohije
  2. Dvadeset godina od početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju
  3. Dvadeset četiri godine od NATO bombardovanja Republike Srpske

Ovog puta, odlučili smo da godišnjice obeležimo velikom humanitarnom akcijom „Bioskop iz bloka“ na kojoj će se prikazivati dokumentarni film – „Vi idite, ja neću!“. Uz pomoć naših volontera, donatora i prijatelja organizacije, uspeli smo da ovu veliku humanitarnu akciju organizujemo u pet zemalja i skoro trideset gradova širom sveta!

Film „Vi idite, ja neću“ reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića je zasnovan na knjizi „Ljetopis Novog Kosovskog Raspeća“ Mitropolita Amfilohija i otkriva nam neispričanu istinu o kosovsko-metohijskom stradanju srpskog naroda, njegovog verskog i kulturnog nasleđa kroz celu istoriju, a posebno 1998. i 1999. godine, sa osvrtom na porodičnu dramu nestalog Miloša Ćirkovića iz Belog Polja kod Peći.

Ono što nam je posebno drago, film se prikazuje sa blagoslovom Mitropolita Amfilohija, a produkcija Aleksandrija Film je isti ustupila besplatno za ovu humanitarnu akciju. Sva prikupljena sredstva biće iskorištena za pomoć porodicama na Kosovu i Metohiji u sklopu Vaskršnje akcije Humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“. Humanitarna organizacija Srbi za Srbe je inače do sada sa prikupljenih preko tri miliona evra pomogla preko 2.300 porodica širom Balkana o čemu se više možete informisati putem našeg sajta i društvenih mreža.

Zahvaljujemo se svima vama koji ste podržali akciju „Bioskop iz bloka“ i prepoznali značaj aktivnog obeležavanja značajnih godišnjica. Na kraju, koristimo priliku da nabrojimo sve gradove i države u kojima se trenutno organizuje „Bioskop iz bloka“: Banja Luka, Ljubljana, Beograd, Brčko, Vlasenica, Gacko, Grac, Istočno Novo Sarajevo, Kosovska Mitrovica, Loznica, Malta, Mladenovac, Mrkonjić Grad, Modriča, Odžaci, Pale, Paraćin, Požega, Prijedor, Prnjavor, Ruma, Teslić, Trebinje, Foča, Sremska Mitrovica, Berlin, Herceg Novi, Misisaga i Novi Sad.

Ovom projekcijom šaljemo poruku da ćemo uvek biti uz srpski narod na Kosovu i Metohiji!

U ime Humanitarne organizacije ,,Srcem za Modriču“ prisutne je pozdravio protojerej stavrofor Jadranko Stojanović, koji je član Izvršnog odbora HO,,Srcem za Modriču“ i saradnik HO,,Srbi za Srbe“. Tom prilikom sveštenik Jadranko je upoznao prisutne sa radom HO,,Srbi za Srbe“ kao i radom HO,,Srcem za Modriču“. Tom prilikom Otac Jadranko zahvalio se članovima HO,,Srbi za Srbe“ na nesebičnoj pomoći za sav Srpski narod gdje god se nalazio jer kako reče članovi ove organizacije stižu u  sve krajeve gdje živi Srpski narod,pri tome ne štedeći sebe da prevale po nekoliko hiljada kilometara a sa ciljem da pomognu onima kojima je pomoć neophodna.Takođe upoznao je prisutne da je HO,,Srbi za Srbe“ uspješno realizovali mnoštvo akcija pomoći narodu u Republici Srpskoj od kojih je jedna izvedena i u selu Koprivna kod Modriče u vidu rekonstrukcije kuće za sedmočlanu porodicu Kuzmanović. Na kraju se Otac Jadranko zahvalio prisutnima na odzivu na projekciji filma jer ovo je ipak prva zajednička akcija ove dvije organizacije.

Humanitarna organizacija ,,Srcem za Modriču“ zahvaljuje se firmama i ljudima koji pomogoše da se pripremi i realizuje projekcija ovoga dokumentarnog filma  a tu prvenstveno mislimo na: Grafički studio ,,Medija“, Srpski kulturni centar Modriča, Kafe bar ,,Arena“ , Grafički studio ,,Art Medija“, gospodin Dejan Stojanović, kao i omladini HO,,Srcem za Modriču“ bez kojih bi teško realizovali ovu akciju. Takođe veliku zahvalnost upućujemo i našim sugrađanima koji su svojim odzivom podržali ovu akciju i pomogli da ova akcija uspije. Pored svih pomenutih željelimo da se zahvalimo i sveštenstvu Srpske Pravoslavne crkve koji su što svojim prisustvo,što donacijama podržali ovu akciju.

Autor / foto: Mitar Kršić za Modričainfo

 

 

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...