Home / SPECIJAL / EKOLOGIJA / Proglašena vanredna situacija na dijelu područja opštine Modriča *(FOTO)

Proglašena vanredna situacija na dijelu područja opštine Modriča *(FOTO)

Zbog šteta koje su prouzrokavole bujične poplave, 23. maja 2017. godine proglašena je vanredna situacija na dijelu područja opštine Modriča, u mjesnim zajednicama Koprivna, Koprivnska Trebava, Babešnica, Vranjak, Riječani i Krčevljani.

Obilne bujične vode prouzrokovale su velike štete na putnoj infrastrukturi, građevinskim objektima i poljoprivrednom zemljištu.

Privredna društva od posebnog interesa za zaštitu i spašavanje u ovakvim situacijama, Opštinski štab za vanredne situacije, jedinice CZ specijalizovane namjene, jedinice CZ opšte namjene, povjerenici CZ, kao i samostalni preduzetnici i građani dužni su da preduzmu mjere u cilju stvaranja uslova za normalan život i rad stanovništva.

U srijedu, 24. maja 2017. godine načelnik opštine Mladen Krekić, direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Mile Međed, pomoćnik ministra vodoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Čedomir Stojanović i predstavnici Opštine, Civilne zaštite i mjesnih zajednica obišli su najugroženija područja.

„Za nekih četrdesetak minuta padavina nastala je ogromna šteta. Mi ćemo tražiti pomoć van lokalnog nivoa da nam se pomogne i omogući ovim ljudima da što prije mogu prolaziti putevima. Ima čak i par odsječenih kuća bez mogućnosti prilaza, osim preko potoka. Očekujemo da ćemo imati i pomoć Vlade RS. Sa predsjednicom Vlade i nadležnim ministrima smo u stalnom kontaktu. Sa nama je direktor RUCZ RS i nadam se da ćemo zajedničkim snagama omogućiti mještanima da što prije mogu koristiti puteve“, izjavio je načelnik Krekić.

„Sinoć u 21.00 časa je proglašena vanredna situacija na dijelu područja opštine Modriča. Na zahtjev načelnika Krekića od jutros smo u Modriči sa jednom vrstom tehnike, a to su mašinski timovi koji će pružiti pomoć stanovništvu kako bi se na neki način bar na pojedinim dijelovima mogao normalizovati život. Situacija je trenutno pod kontrolom ali je značajno oštećena putna komunikacija. Načelnik je u saradnji sa lokalnim stanovništvom preduzeo određene aktivnosti na raščišćavanju puteva“, rekao je direktor RUCZ RS Mile Međed.

„Nalazimo se kraj jednog potpornog zida koji je voda razorila. Velika šteta nastala je na poljoprivrednim usjevima. Kada šteta bude procijenjena onda ćemo vidjeti u kojoj mjeri možemo pomoći. Modriči smo i ranije pomagali kroz niz projekata koji su realizovani, kao što je regulacija odvodnih kanala i nasipa na rijeci Bosni. Ovdje ima dosta vodotoka koji su bujični i koje teško možemo regulisati, jer je dosta šuma posječeno i voda brzo dolazi, a naša sredstva su ograničena“, izjavio je pomoćnik ministra vodoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Čedomir Stojanović.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...