Home / NOVOSTI / HRONIKA / Nevreme donelo velike nevolje * (FOTO+TONSKI PRILOG)

Nevreme donelo velike nevolje * (FOTO+TONSKI PRILOG)

U šest sela modričke opštine
Brdski potoci čupali mostove, kidali puteve, uništili useve

MODRIČA – Zbog vremenskih neprilika koje su u utorak u popodnevnim časovima zahvatile deo Modriče, u ovoj opštini je u jednom njenom delu na snazi vanredno stanje. U šest sela uništena je putna komunikacija, voda je čupala mostove i potporne zidove, a stradali su i poljoprivredni usevi. Štete su ogromne.

U Koprivni su dve porodice evakuisane. Voda je odnela betonski most , pa je domaćinstvo Drage Milićevića odsečeno od sveta.

„U roku od pola sata, uz redak led, udari jaka kiša. Ide kao splavovi. Gledam kroz prozor, nestade betonskog mosta kao da ga nikada nije bilo. Ovde smo imali sličnu situaciju 1976. godine, ali sa znatno manjim posledicama. Žena mi bolesna, kako ćemo se povezati sa ostatkom sela“, zabrinut je Milićević.

 

DRAGO MILICEVIĆ NA MESTU GDE JE NEKADA BIO BETONSKI MOST

 

Voda pokidala 12 km puteva u Koprivni

Nevreme je zahvatilo Babešnicu, Riječane, Krčevljane, Koprivsku Trebavu, deo Vranjaka, ali i Botajice, na Vučijaku. Najteža situacija je u Koprivni. Predsednik Saveta ove mesne zajednice, Blagoje Jeremić kaže da je sada obaveza na sve strane.

„Saniranje puteva da ljude možemo prevoziti do doktora. Otišlo je 12 kilometara putne mreže, pa potporni zid, put za skelu. Štete su ogromne, otišli su poljoprivredni usevi“, kaže Jeremić.

U delu opštine proglašeno je vanredno stanje, kaže Mladen Krekić, komandant Štaba za vanredne situacije u Modriči.

„Ono što su ljudi gradili godinama i decenijama, to je sve otišlo u nekih 40 minuta nevremena. Štete prevazilaze granice lokalnog nivoa. Molićemo sve da nam pomognu koliko mogu. Modriča ne može sama da pomogne svom stanovništvu. Ovo je prava katastrofa“, poručio je Krekić.

KOPRIVNA KOD MODRIČE


Ekipe civilne zaštite na terenu

Posledice velikog nevremena pokušavaju da ublaže i saniraju ekipe Civilne zaštite kako bi se život normalizovao u jednom broju trebavskih sela.

„Najteža situacija je na području opštine Modriča. Ogromne štete su i na usevima. To treba sanirati, mora se pomoći ljudima. Bilo je i grada u jednom delu Laktaša, te u jednom manjem delu Doboja“, rekao je Mile Međed, direktor Republičke uprave Civilne zaštite.

STRADAO I POTPORNI ZID


Podrška od Vlade RS

Kao i u ranijem periodu, i sada će Vlada RS biti uz narod, rekao je Čedomir Stojanović, pomoćnik ministra za poljprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS.

„U Modriči u dobroj meri pomažemo. Već smo neke projekte završili, uglavnom se odnose na projekte regulacije obodnih kanala. Tu je i kapitalni projekat zaštite naselja Dobor vredan oko 4 miliona evra“, rekao je Stojanović.

Još nisu sanirane posledice poplava iz 2014.godine,  šteta je procenjena na 26,3 miliona maraka, a modrički kraj zadesile su nove nevolje.

Autor / foto / tonski zapis: Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...