Home / NOVOSTI / HRONIKA / Priča se, priča, da Rusi odlaze *(VIDEO)

Priča se, priča, da Rusi odlaze *(VIDEO)

Uprava “Nestro petrola” obavjestila je sindikalnu organizaciju ovog preduzeća da otkazuje Poseban kolektivni ugovor. Odluka o otkazu Posebnog kolektivnog ugovora potpisana je 20 februara. Isto je, saznajemo, urađeno i u ostalim članicama “Optima grupe”, Rafineriji “Brod” i Rafineriji ulja “Modriča”.

„Ovu odluku smo donijeli nakon duže analize i to prvenstveno imajući u vidu planirane promjene u radu poslodavca, s ciljem postizanja boljih uslova rada i optimizacije poslovanja, uvažavajući prava radnika i rad sindikata”, stoji u obavještenju rukovodstva “Nestro petrola”.

Odluka o otkazu Posebnog kolektivnog ugovora izazvala je pometnju među radnicima ove grupacije. Oni koji su kontaktirali BN televiziju priznaju da se plaše da je ovo samo uvod u otkaze većeg broja radnika. U Sindikatu naftne industrije Srpske kažu da nisu obavješteni da će do ovoga da dođe, ali očekuju skore razgovore sa predstavnicima “Optima grupe”.

Sindikat objašnjava da bi pozadina mogla da bude u pravljenju prvog koraka pred Novi zakon o radu. U kolektivnom ugovoru svakako stoji da svaka strana može da raskine ugovor sa otkaznim rokom od 6 mjeseci.

Slično piše i u obavještenju “Nestro petrola”.

“Od dana dostavljanja ovog obavještenja, počeo je da teče otkazni rok od šest mjeseci. Ukoliko u ovom otkaznom roku strane ne postignu dogovor i ne usaglase izmjene, odnosno, ne usvoje novi kolektivni ugovor, posebni kolektivni ugovor je u primjeni još tri mjeseca, nakon čega prestaje da važi”, obavještava “Nestro petrol” svije radnike.

BN televizija saznaje i da Odluka o tome da pojedini radnici budu upućeni u jedinice znatno udaljene od njihovog mjesta stanovanja, može da se tumači kao pritisak na radnike da sami daju otkaze. Nezvanično, rukovodstvo “Optima grupe” ovih dana boravilo je u Moskvi gdje je razgovarano o povlačenju sa tržišta Republike Srpske.

Informacija o povlačenju Rusa iz rafinerije nafte “Brod” pojavila se početkom decembra. Prema tim izvorima, Rusi se povlače zbog neisplativosti poslovanja sa rafinerijom.

Na brojeve telefona “Nestro petrola” u Banjaluci u nekoliko navrata niko se nije javljao.

(BN TV)

Izvor: RTVBN

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...