Home / NOVOSTI / HRONIKA / PREZENTACIJA SJEMENSKOG MATERIJALA

PREZENTACIJA SJEMENSKOG MATERIJALA

U Mjesnoj zajednici Dobrinja 08. septembra 2015.godine održana je manifestacija „Dani polja 2015“. Na oglednoj parceli, poljoprivrednom zemljištu poljoprivrednika Jove Stevića prezentovano je 30  vrsta hibrida, sjemena kukuruza proizvednih od strane 6 sjemenskih kuća i to: „Poljoprivredni institut RS“ Banja Luka, Institut za kukuruz „Zemun polje“ Zemun, „Novosadski institut za ratarstvo i povrtlarstvo“ Novi Sad, „Syngenta“ Srbija, „KWS hibridi“ Srbija i „AS sjeme“ Srbija. Prezentaciji je prisustvovao načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, oko 50 modričkih poljoprivrednika, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS i predstavnici sjemenskih kuća.

„Pokušali smo na jednom mjestu da predstavimo najbolje hibride prisutnih sjemenskih kuća kako bi smo poljoprivrednicima dali priliku da izaberu hibride koji mogu da zadovolje njihove potrebe. Svi su ovi hibridi dobri, male su nijanse između njih. Mi tražimo hibride koji se mogu adaptirati na naše uslove, daju velike prinose, otporni na neke najznačajnije bolesti kukuruza i uz minimalnu agro tehniku mogu da daju maksimum. Svi ovi hibridi mogu da daju prinos preko 10 tona u normalnim uslovima. Ove godine smo imali ekstremnu sušu i vidi se da među hibridima ima razlike. Upravo to smo i htjeli da predstavimo poljoprivrednim proizvođačima, jer imamo one hibride koji su za sušne godine a i one za vlažnije godine i na njima je da odaberu. Mi ćemo i kroz zimske škole pomoći proizvođačima da odaberu najpovoljnije hibride“, rekao je Dragiša Marković, predstavnik Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS.

U periodu od  2005-2014. godine izdvajana su značajna budžetska sredstva   za podsticanje poljoprivredne proizvodnje, i to: kamate za nabavku junica, kamate za nabavku mehanizacije, uzgoj priplodnih junica, uzgoj priplodnih krmača, uzgoj priplodnih ovaca i koza, tov junadi, tov svinja, pčele, podizanje višegodišnjih zasada voća, izgradnja plastenika, izgradanja objekata. U poslednjih nekoliko  godina planirana  sredstva za te namene su na godišnjem nivou od  115.000 KM.

„Posle ovako velikih suša u Republici Srpskoj dobro je da se vidi koji su to hibridi koji mogu da izdrže ovakve vremenske uslove. Danas je ovdje dosta poljoprivrednika i stočara što je dobro, jer su te  dvije grane usko povezane. U Modriči se na godišnjem nivou otkupi oko 2,5 miliona litara mlijeka i to je veliki pokazatelj dobre poljoprivredne proizvodnje. Smatram da se moramo uključiti svi, poljoprivrednici, stočari, lokalna zajednica, država i entitet da bi se stanje još poboljšalo“, rekao je načelnik Krekić.

Jovo Stević, poljoprivrednom i stočarskom proizvodnjom bavi se od 2005. godine, a na 24 hektara sije kukuruz od ukupno 50 hektara koje obrađuje. On se ovom prilikom zahvalio opštini Modriča i Resoru  za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS na podršci i istakao: „U saradnji sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS uradili smo ovo ogledno polje. Svaka od ovih sorti je različita, neke su bolje podnijele sušu a neke ne. Nismo baš zadovoljni prinosom ali kako je u Semberiji stanje loše, kod nas je ipak dobro. Preporuka je da se ne sije samo jedna sorta kukuruza, nego više vrsta.“

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...