Home / NOVOSTI / BiH / Preminuo Sulejman Tihić, predsjednik SDA

Preminuo Sulejman Tihić, predsjednik SDA

SARAJEVO – Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić preminuo je večeras u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Ova informacija je za Klix.ba potvrđena iz nekoliko izvora u SDA.

Sulejman Tihić je rođen u Šamcu 26. novembra 1951. godine.

Pravni fakultet u Sarajevu je završio 1975. godine nakon čega je radio kao sudija i javni tužilac u rodnom gradu, a nekoliko godina se bavio i advokaturom.

Član SDA je bio od njenog osnivanja 1990. godine. U stranci je obavljao nekoliko funkcija da bi na Kongresu stranke 13. oktobra 2001. godine bio izabran za njenog predsjednika.

Na tu stranačku funkciju je biran još dva puta, na kongresima 2005. i 2009. godine. U februaru 2013. godine na Konvenciji SDA ponovo mu je potvrđen mandat čelnog čovjeka SDA uz dogovor da će funkciju njegovog zamjenika obavljati Bakir Izetbegović.

Tokom političke karijere obavljao je više važnih funkcija unutar izvršne i zakonodavne vlasti. Između ostalih, 2002. godine je izabran za člana Predsjedništva BiH. Bio je poslanik i potpredsjednik Narodne skupštine RS. U dva navrata je bio predsjedavajući, odnosno potpredsjednik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kao momak u srednjoškolskim danima Tihić je bio zaljubljenik u rock ‘n’ roll. Svirao je bas gitaru u bendu “Crveni plamenovi” u Šamcu.

Prema svjedočenjima nekih koji ga se sjećaju iz tih dana, bio je talentovan muzičar. Muzikom se prestao baviti nakon odlaska na studije u Sarajevo.

Za života je proglašen počasnim građaninom Bihaća i Odžaka.

Intenzivne reanimacije nisu pomogle

Iz Kliničkog centra Univeziteta u Sarajevu, u kojem je večeras preminuo Sulejman Tihić, portparol Muamera Šehić je potvrdila da je predsjednik SDA preminuo u 19.20.

“U toku dana došlo je do pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja pacijenta Sulejmana Tihića. I pored svih preduzetih mjera intenzivne reanimacije večeras u 19.20 nastupio je smrtni ishod”, kazala je Šehićeva i zamolila za poštivanje privatnosti porodice preminulog.

Na svim ulazima u KCUS večeras je postavljeno obezbjeđenje, tako da novinari nisu mogli dobiti više informacija.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...