Home / NOVOSTI / BiH / Predavanje za voćare u Tarevcima: Struka pomaže da rodi

Predavanje za voćare u Tarevcima: Struka pomaže da rodi

Područje Trebave idealno za uzgoj voća

MODRIČA – Nakon niza stručnih predavanja za poljoprivredne proizvođače modričkog kraja, u okviru zimske škole za poljoprivrednike održana je praktična prezentacija rezidbe voća u Tarevcima kod Modriče.

Zevdžet Mehić zasnovao je šljivik od 400 stabala.

„Jedan deo ’čačanke rodne’ zasadio sam pre 7 godina, jedan deo je ’stelne’ od 90 stabala, a ima i 260 stabala ’čačanke lepotice’. Ovakva predavanja i prezentacije mnogo nam koriste. Ovo je poznati šljivarski kraj i znanja nikad dosta“, rekao je Mehić.

Poznati voćar Sakib Sarvan ima oko 3 hektara pod trešnjama sa preko 3.000 stabala trešnje.

„Zasadi su podizani pre sedam, šest i četiri godine. Pre dva dana ovde je bio led, klima se promenila, videćemo šta će biti. Nadamo se da neće biti kasnih mrazeva. Zovemo stručnjake da nam pokažu i prenesu znanje. Nije teško uzgojiti trešnju, samo treba imati znanje. Trešnja je jedna od najprofitabilnijih vrsta voća. Ovakve prezentacije mnogo nam znače. Mi sve mislimo da sve znamo, ali kada dođu stručnjaci kao sada onda vidimo koliko grešimo. Tržište BiH je primamljivo, a tek evropsko. Dobru trešnju lakao je plasirati uz pristojne cene. Značajne količine prodam, radne snage je dovoljno, a dan jedan trešnja nije boravila u hladnjači“, pojašnjava Sarvan.

MEHIĆ I SARVAN ZADOVOLJNI EDUKACIJOM

Trebavski kraj – voćarski region

Prema rečima Aleksandra Popovića iz resora za pružanje stručnih usluga pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ova osnovna korekcija kod orezivanja dobro će doći za voćare, jer trebavski kraj je poznati voćarski region.

„Da ukažemo na greške prilikom rezidbe. Ostavlja se starije drvo, nema podmlađivanja, ali određene korekcije mogu doneti kvalitetniji i krupniji proizvod za probirljivo tržište. Trebavski kraj ima velike količine kalija u zemljištu koji daju čvršće plodove. Hladniji vazduh sa Duge njive, povoljna mikro klima sa reke Bosne i povoljni vetrovi iz paninskog dela stvaraju idealne uslove za uzgoj koštunjičavog voća. Sada treba još sredstava i vremena, pa da se to u značajnoj meri ponovo razvija na ovom području“, rekao je Popović.

REZIDBA JAKO BITNA – ALEKSANDAR POPOVIĆ

Voće je u dobrom stanju prezimilo zimu, kaže Popović.

„Zima je bila povoljna, ali došle su visoke temperature. Na našu sreću, ponovo je zahladilo i to ukazuje da će voćke ući u april bez listanja. Voćari žure sa rezidbom, ali nema potrebe za to. Kasnija rezidba stvara povoljnije uslove za vegetaciju“, dodao je Popović.

Rane rezidbe i kasni mrazevi proteklih godina umanjili su prinose. Prognoze su da će biti dobra rodnost ove godine.

Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...