Home / NOVOSTI / HRONIKA / Predavanje za mljekare

Predavanje za mljekare

U organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi – Područna jedinica Doboj, Opštinskog udruženja poljoprivrednih proizvođača „Modrička Polja“ Modriča i opštine Modriča, 19. februara 2019. godine održano je predavanje u okviru Zimske škole za obrazovanje mljekara. Predavanju su prisustvovali proizvođači mlijeka iz jedanaest opština regije Doboj.

Ovo je prvo od četiri predavanja, tri teoretska a četvrto je praktično i obuhvata posjetu jednoj od farmi, gdje će se praktično prikazati svi problemi i sve dobre prakse što farmeri treba da usvoje na svojim farmama.

Na današnjem predavanju je prikazano stanje mljekarskog sektora regije Doboj. Prezentovano je koliko je isporučioca, koliko je muznih grla obuhvaćeno otkupom, koji je prosjek mlijeka po grlu, kvalitetu hrane na farmama, podizanju količine mlijeka po grlu i drugim pitanjima iz ove oblasti.

Jedan od predavača je Milenko Šarić, direktor Veterinarsko – stočarskog centra iz Banja Luke, koji je rekao: „Stanje u mljekarstvu regije Doboj je prilično dobro ali ima još prostora za ozbiljniji rad, odnosno napredovanje. Smatram da ćemo kroz rad repro centra doći do poboljšanja i da ćemo imati još kvalitetnije proizvođače. Cilj je da se dođe do što većeg broja kvalitetnih grla koja ćemo proizvoditi za domaće tržište i domaće partnere. Što manje trebamo uvoziti grla koja znaju biti i sumljiva.“

 

„Danas su sa nama vodeći farmeri kada je mljekarski sektor u pitanju. Globalni zaključak je da i dalje imamo veliki broj sitnih farmi. Naš veliki problem je što oko 45% isporučioca mlijeka regije Doboj ima pet i manje grla. Drugi naš veliki problem je kvalitet hrane na farmama. Moramo imati dovoljno hrane ali moramo imati i kvalitet iste koju je potrebno analizirati. Takođe je potrebno imati primjeren broj grla kapacitetima farme. To podrazumjeva kapacitet u zemljišnim površinama i radnoj snazi i po tome prilagođavati broj grla. Moramo raditi na podizanju količine mlijeka po grlu“, istakla je Radmila Cvijić, predstavnik   Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi – Područna jedinica Doboj.

„Predstavljeno nam je mnogo aktuelnih tema koje se tiču naše oblasti. Čuli smo mnogo toga o ishrani stoke i raznim oboljenjima od eminentnih predavača. Moramo slušati struku jer bez nje ne možemo“, izjavio je farmer Risto Kuzmanović.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...