Home / DAN OPŠTINE 2017. / Povodom Vidovdana, Dana opštine – Vidovdansko zavičajno veče „Kosovski božur“ *(FOTO)

Povodom Vidovdana, Dana opštine – Vidovdansko zavičajno veče „Kosovski božur“ *(FOTO)

Dvadeset peto vidovdansko zavičajno veče „Kosovski božur“ – Pjesnici i slikari svome gradu i prazniku, održano je 24. juna 2017. godine u Srpskom kulturnom centru. Na manifestaciji su bile izložene slike i knjige modričkih umjetnika i radovi nagrađenih. Organizator manifestacije je Srpski kulturni centar u saradnji sa Kulturnoumjetničkim društvom „Modriča“ a pokrovitelj Odbor za proslavu Vidovdana, Dana opštine. Manifestaciji su prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, pisci, slikari i brojni ljubitelji umjetnosti.

Direktor Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović je zvanično otvorio manifestaciju te se zahvalio piscima, slikarima, pokroviteljima i svim prisutnima koji su doprinijeli da ova manifestacija ljubavi i ljepote traje dvadeset i četiri godine. Afirmator kulture SKC, Ozren Savičić  je predstavio učesnike „Vidovdanske galerije” preminulog Milovana Dugića, Jovu Gujića, Đorđu Nikića i Janu Drpu, kao i pisce; Omladinskog književnog kluba „Mladost“, Milenu Drpu, Gligora Muminovića, Marka Raulića, Dragicu Popović, Davida Tanasića, Radu Đošan Kitić i  Ratka Babića.

Srpski kulturni centar je u cilju afirmacije istinskih prirodnih i kulturnih vrijednosti naše opštine za prisutne organozovao prezentaciju „Modriča u slici i stihu“. Prezentacija je podijeljena u više dijelova, i to: Zavičaju u pohode (pejzaži sa područja cijele opštine); Svjetionici svetosavlja (pravoslavni hramovi); Uskliknimo s ljubavlju (fotografije sa Svetosavskih akademija); Na vječnoj straži (fotografije svih spomenika borcima za otadžbinu i slobodu) i u poslednjem dijelu prikazane su fotografije naslovnih stranica časopisa Vidovdanskog godišnjaka, Savovanja i Saborca.

Četrnaestu godinu povodom Vidovdana, Dana opštine, iz štampe izlazi Vidovdanski godišnjak. Godišnjak prati istorijski hod Modriče i postaje njen ljetopis i monografija. U ime Redakcije,  Godišnjak je promovisao Gligor Muminović, tehnički urednik i lektor lista. “Godišnjak sadrži sve najznačajnije događaje na području opštine Modriča od Vidovdana do Vidovdana . Ovo je istovremeno monografija lokalne zajednice, njena slika za neka buduća pokoljenja koja će iz tog godišnjaka učiti prošlost svog zavičaja“, rekao je Gligor Muminović.

Srpski kulturni centar i Kulturnoumjetničko društvo „Modriča“ su povodom Vidovdana, Dana opštine Modriča, raspisali nagradni konkurs za literarne i likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola na temu „Vid Vidovdana“. Tema je bila relativno slobodna jer je obuhvatala sve ono što sadrži vidovdanska legenda – borbu za otadžbinu i slobodu, ljudsku čast i dostojanstvo; ljubav prema zemlji i narodu, njegovoj kulturi i tradiciji.  U ime pokrovitelja manifestacije načelnik opštine Mladen Krekić nagrađenima je uručio priznanja „Kosovski božur“:

Za literarne radove:
1. Prva nagrada: Lena Livnjak;
2. Druga nagrada: Anja Pejić
3. Treća nagrada: Maja Topić

Za likovne radove:
1.Prva nagrada: Mitra Božić
2. Druga nagrada: Anja Vujić
3. Treća nagrada: Marina Simić

Načelnik opštine Mladen Krekić je čestitao nagrađenima na postignutim uspjesima a svim prisutnim čestitao predstojeći Dan opštine.

Tradicionalno, na kraju manifestacije, prisutni pisci su pročitali po jedan svoj rad. Manifestaciju je zvanično zatvorio direktor SKC-a, Dejan Stojanović, i rekao: „Ova nam manifestacija puno znači. Ovdje se okupe pjesnici i slikari koji bogate kulturu našeg grada i red je da Srpski kulturni centar napravi jednu manifestaciju samo za njih.“

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Foto i video: Studio MDINFO PRODUKCIJA sp Modriča – modričainfo / Zlatko Huravik

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...