Home / DAN OPŠTINE 2017. / Obilježena 25. godišnjica Proboja Koridora – Duga Njiva *(VIDEO)

Obilježena 25. godišnjica Proboja Koridora – Duga Njiva *(VIDEO)

Dvadeset peta godišnjica Proboja Koridora je obilježena 25. juna 2017. godine  na Dugoj Njivi. Događaju su prisustvovali najviši zvaničnici Republike Srpske: predsjednik Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović,  predsjednik Boračke organizacije general Milomir Savčić,  načelnik opštine Modriča Mladen Krekić sa saradnicima, narodni poslanici Bojan Vidić i Stevo Joksimović, predstavnici Opštinske boračke organizacije iz Modriče i iz drugih opština Republike Srpske i mnogobrojni posjetioci.

U manastiru Duga Njiva vladika zvorničko-tuzlanski gospodin Hrizostom sa sveštenstvom služio je Svetu arhijerejsku liturgiju, a potom održao parastos ispred Spomenika poginulim borcima u Odbrambeno otadžbinskom ratu.

Na Spomenik poginulim borcima cvijeće je položio predsjednik Republike Srpske, te  delegacije: Narodne Skupštine Republike Srpske, Vlade Republike Srpske,  izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, predsjednik Boračke organizacije RS, delegacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida RS, udruženja veterana RS, delegacija učesnika Proboja koridora pripadnika posebnih jedinica specijalne Policije Republike Srpske Krajine, Delegacija opština i gradova Modriča, Šamac, Brod, Prnjavor, Srbac, Vukosavlje i Doboj, Trećeg pješadijskog RS puka, Delegacija Policijske uprave Doboj, 12 ruža – učesnici marša 12 kilometara za 12 banjalučkih beba, Rafinerije ulja Modriča i mnoge druge delegacije i pojedinci.

Nakon polaganja cvijeća prisutnima su se obratili  predsjednik Boračke organizacije RS general Milomir Savčić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i predsjednik RS  Milorad Dodik .

”Obilježavamo godišnjicu Proboja koridora, koridora života za mnoge srbe koji su u banjalučkoj i dobojskoj regiji ostali okruženi sa svih strana i pod zatvorenim nebom što su učinile Ujedinjene nacije. Gubitci su bili ogromni a posebno gubitak dvanaest beba. Zato je Proboj koridora bio od izuzetnog značaja za našu slobodu. Naša sloboda se gradila mnogim bitkama koje je Vojska RS izvojevala i dobila. Za nas nema slobode u BiH. Sloboda ne znači da se daju djelimična prava nego pravo da se uživa u resursima kojima raspolažemo kao svi narodi i nacije na svijetu. Oslobodilački rat koji smo vodili je bio potpuno opravdan i ostvario cilj stvorivši slobodu za srpski narod. Pobjeda u Probuju koridara je bila jedna u nizu koju smo ostvarili prije i posle kako bi konstituisali i ojačali Republiku Srpsku. Patriotizam je nešto što moramo da gajimo i prenosimo mladim generacijama. Samo patriotizam može da očuva Republiku Srpsku“, rekao je predsjednik Dodik.

Ministar Savanović je rekao: “U organizaciji Odbora za obilježavanje i njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova mi danas obilježavamo 25. godina bitke za Koridor i dajemo pomen svim onim koji su stradali u ovoj bitci, svim komandantima i generalima. Ovdje bih naglasio komandanta Prvog krajiškog korpusa gospodina Momira Talića, komandanta Istočnobosanskog korpusa Novicu Simića, koji su hrabrim potezima i u jednoj briljantnoj borbi, u borbi koja je koordinirana sa MUP-om Policije RS, Istočnobosanskim korpusom i Prvim krajiškim korpusom oslobodili na Vidovdan, na dan koji je duboko urezan u svijest srpskog naroda, kao dan ideal slobode, ideal otpora neprijatelju i jačanja nacionalnog bića, ideal herojstva. To je bila najsjajnija i najblistavija borba u proteklom Odbrambeno – otadžbinskom ratu.“

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske u obraćanju prisutnima je rekao: “Danas kad obilježavamo dvadeset pet godina prve i po mnogim elementima najznačajnije operacije za stvaranje Republike Srpske prilika je da odamo dužnu poštu i da se poklonimo sjenama naših besmrtnih heroja koji su svoje živote ugradili u stvaranje Republike Srpske. Prilika je da odamo priznanje i divljenje srpskih oficirima koji su briljantno isplanirali operaciju Koridor. Prilika je da izrazimo divljenje našim vojnicima, junacima koji su te planove sproveli do kraja i uspostavili teritorijalnu, čvrstu vezu istočnog i zapadnog dijela Republike Srpske. Odluka o formiranju Republike Srpske je donešena 09. januara 1992. godine a operacijom Koridor su stvoreni uslovi da Republika Srpska funkcioniše  na slobodnom dijelu svoje teritorije. Operacija Koridor je izvođena vazdušno – kopnenom blokadom koja je trajala 42 dana. Dok su nama ukraćivali pravo da dišemo, dotok kiseonika, nas su osuđivali da sprečavamo dotok humanitarne pomoći muslimanskim dijelovima BiH. Ja sam lično više puta bio u pratnji protoka humanitarne pomoći do muslimanskih dijelova. Besmrtni junaci iz operacije Koridor i mnogih drugih bitaka ostavili su nam zavjet da nastavimo neprekidnu borbu za Republiku Srpsku. Samo ekonomski jaka i politički stabilna Republika Srpska ima perspektivu i da zadrži one koji odlaze sa ovog prostora. Neka živi Republika Srpska.“

U toku programa nastupile su članice Ženskog kamernog hora iz Banja Luke. Nakon obraćanja zvaničnika uslijedio je kulturnoumjetnički program u izvođenju  glumaca Narodnog pozorišta iz Banja Luke i Orkestra harmonika iz Ugljevika.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...