Home / DAN OPŠTINE 2017. / Povodom Vidovdana, Dana opštine – Otkrivanje Spomen – obilježja u Skugriću *(FOTO+VIDEO)

Povodom Vidovdana, Dana opštine – Otkrivanje Spomen – obilježja u Skugriću *(FOTO+VIDEO)

U mjesnoj zajednici Skugrić, zaseoku Potpolje, 24. juna 2017. godine otkriveno je Spomen – obilježje na mjestu gdje su se 26. juna 1992. godine sreli borci Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa u borbi za opstanak srpskog naroda i njegovo jedinstvo u Republici Srpskoj.

Događaju su prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, sveštenici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici Boračke organizacije opština Modriča, Šamac, Pelagićevo i grada Prijedor, učesnici Proboja koridora i brojni građani.

Spomen – obilježje su otkrili načelnik opštine Mladen Krekić, predstavnik Boračke organizacije opštine Modriča i sin poginulog borca Riste Nikića, Željko Nikić.

Nakon otkrivanja sveštenici Srpske pravoslavne crkve su osveštali Spomen – obilježje.

Cvijeće su položili: delegacija Boračke organizacije mjesne zajednice Skugrić, načelnik opštine Mladen Krekić i zamjenik načelnika Nikola Savić, predstavnici specijalnog bataljona Druge posavske brigade, delegacije Opštinske boračke organizacije Šamac i Gradske boračke organizacije Prijedor.

U ime domaćina prisutnima se obratio Milorad Stanković, zahvalio se svima koji su došli na svečanost i svima onima koji su učestvovali u podizanju Spomen – obilježja, i rekao:“Dvadesetšestog juna 1992. godine oko 16 časova došlo je do susreta  sa borcima Specijalnog bataljona druge posavske brigade  i Prvog krajiškog korpusa na lokaciji Filomena, Živkovo polje i na rijeci Tolisi. Bili smo u izolaciji i operacijom Koridor nadali se boljem sutra, da će mo moći doći do matice Srbije, do snabdijevanja za preživljavanje na ovim prostorima.  Bio je veliki entuzijazam boraca, pridruživali su se bez poziva.“

Prisutnima su se obratili i Čedo Šipovac u ime Gradske boračke organizacije Prijedor te Savo Bosić i Milan Nikolić u ime Istočnobosanskog korpusa.

„To su trenutci koji se ne zaboravljaju. Naši borci kada su se sreli sa borcima krajiškog korpusa objasnili su da je do Srbije sve slobodno, Srbija je pred nama“, izjavio je Milan Nikolić.

Ovom prilikom priređen je prigodan kulturno – umjetnički program, koji je nastavljen narodnim veseljem. Uručene su zahvalnice svima koji su svojim učešćem pomogli podizanje ovog Spomen – obilježja.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video i album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali isto dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TVK3.
Foto: Studio MDINFO PRODUKCIJA sp Modriča – modričainfo / Zlatko Huravik

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...