Home / DAN OPŠTINE 2019 / Povodom Vidovdana, Dana opštine – Obilježavanje Dana Trebavske brigade i Susreta boraca Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske u Skugriću *(FOTO+VIDEO)

Povodom Vidovdana, Dana opštine – Obilježavanje Dana Trebavske brigade i Susreta boraca Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske u Skugriću *(FOTO+VIDEO)

U mjesnoj zajednici Skugrić 22. juna 2019. godine održana je manifestacija povodom obilježavanja Dana Trebavske brigade i  Susreta boraca Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa . Do susreta boraca dva korpusa došlo je 26. juna 1992. godine tokom operacije Proboj Koridora, operacije za opstanak srpskog naroda i njegovo jedinstvo u Republici Srpskoj.

Manifestacija je održana ispred Spomen obilježja koje se nalazi na mjestu gdje su se 1992. godine susreli borci Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa.

Događaju su prisustvovali načelnik opštine Modriča Mladen Krekić, zamjenik načelnika Nikola Savić,  saradnici načelnika opštine,   predjednik Skupštine Siniša Nikić, predsjednik Republičke boračke organizacije Milomir Savčić, sveštenici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici Boračke organizacije opštine Modriča, učesnici Proboja Koridora – Prvog krajiškog i  Istočnobosanskog korpusa i brojni građani.

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve su služili parastos svim palim borcima Vojske Republike Srpske.

Cvijeće na Spomen obilježje su položili: načelnik opštine Modriča Mladen Krekić i zamjenik načelnika Nikola Savić; predsjednik Republičke boračke organizacije Milomir Savčić; delegacija Opštinske boračke organizacije  Modriča i Mjesne boračke organizacije Skugrić; predstavnici Udruženja veterana opštine Modriča; predstavnici Trebavske brigade; Druge posavske brigade; Gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba VRS  te predstavnici Rafinerije ulja Modriča.

U ime domaćina prisutnima se obratio Milorad Stanković koji je bio komandant dobrovoljačkog odreda Tolisa, zahvalio se svima koji su došli na svečanost i rekao: “Taj dan kada smo se sastali 1992. godine vodile su se najveće borbe. Borbe su se vodile na oko kilometar udaljenosti od ovog mjesta, na liniji Živkovo Polje, Čardak i Filomena i tu  je došlo do  prvog Proboja Koridora koji se posle širio oslobađanjem Modriče i drugih gradova. Danas obilježavamo i Dan Trebavske brigade.“

Jedan od učesnika Proboja Koridora, major Savo Bosić se obratio u ime Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske.

U ime Krajiškog korpusa govorio je Branko Vasilić, član ppredsjedništva boračke organizacije grada Prijedor koji je u ratu bio pomoćnik komandanta 43. Prijedorske motorizovane brigade te istakao: „ Danas se nalazimo na jednom svetom mjestu. Ovo su naši svetionici, naši putokazi a posebno generacija koje dolaze posle nas i treba da obilježavamo ove datume. Sa ovog mjesta ide jedna vječna poruka koja se tiče srpskog naroda a to je srpska sloga i jedinstvo. Ovdje su srbi pružili ruku jedni drugima i krenuli u pobjedu. Zato smo uspjeli i stvorili Republiku Srpsku.“

Pukovnik Petar Milošević govorio je o Trebavskoj brigadi.

Ovom prilikom prisutnima se obratio načelnik opštine Mladen Krekić. U svom obraćanju naglasio je važnost ovog datuma i rekao: „Danas su sa nama dragi ljudi, ljudi koji su se i teških ratnih godina nalazili na ovom istom mjestu  i dali nam Koridor života. Spasili su mnoge živote jer su  omogućili da dođemo do hrane, lijekova i drugih potrebština neophodnih za život. Kiša nas nije spriječila da dostojanstveno obilježimo ovaj značajan datum.“

Predsjednik Republičke boračke organizacije Milomir Savčić takođe se obratio prisutnima.

„Atmosfera danas ovdje odiše tim duhom iz 1992. , iz junskih dana kada se desio veliki istorijski događaj kada su se spojile jedinice Prvog krajiškog i Istošnobosanskog korpusa. Tada je spojen istočni i zapadni dio Republike Srpske koji je bio preduslov za stvaranje Republike.  Uspostavljena je i kopnena veza sa maticom Srbijom. To je vratilo volju  i moral među srpskim vojnicima. Ne znam šta bi se dalje dešavalo da nije došlo do tog istorijskog trenutka“, istakao je Savčić.

U kulturno- umjetničkom programu su učestvovali: Pjevačka grupa „Vida“, učenici Osnovne škole „Sutjeska“ i Srednjoškolskog centra „Jovan Cvijić“, a program su vodile Aleksandra Jeremić i Emilija Ćulibrk.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Foto: Zlatko Huravik / modričainfo

Slike u boljoj rezoluciji možete poledati na našoj FB stranici Modričainfo.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...