Home / DAN OPŠTINE 2019 / Obilježena dvadeset sedma godišnjica Proboja Koridora *(VIDEO)

Obilježena dvadeset sedma godišnjica Proboja Koridora *(VIDEO)

Na Dugoj Njivi 23. juna 2019. godine  obilježena je dvadeset sedma godišnjica Proboja Koridora. Događaju su prisustvovali najviši zvaničnici Republike Srpske:  srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović,  predsjednik Boračke organizacije RS general Milomir Savčić,  načelnik opštine Modriča Mladen Krekić sa saradnicima,  predstavnici Opštinske boračke organizacije iz Modriče i iz drugih opština Republike Srpske i mnogobrojni posjetioci.

U manastiru Duga Njiva  njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko – tiuzlanski Fotije sa sveštenstvom služio je Svetu arhijerejsku liturgiju, a potom održao parastos ispred Spomenika poginulim borcima u Odbrambeno otadžbinskom ratu.

Na Spomenik poginulim borcima cvijeće je položio izaslanik predjednice Republike Srpske; srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik; delegacije  Narodne Skupštine Republike Srpske, Vlade Republike Srpske,  Parlamentarne Skupštine BiH; delegacije opština i gradova Modriče, Doboja, Broda i Vukosavlja; predsjednik Boračke organizacije RS; delegacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida RS, udruženja veterana RS, udruženja žena žrtava rata RS; delegacija učesnika u Proboja koridora pripadnika posebne jedinice Milicije Republike Srpske Krajine; trećeg pješadijskog RS puka; delegacije gradskih i opštinskih boračkih organizacija Petrovo, Stanari, Laktaši i Doboj; 12 bijelih ruža položili su – učesnici marša 12 kilometara za 12 banjalučkih beba, boračkih organizacija Osječana i Modriče; delegacija organizacije starješina Vojske RS; delegacija Rafinerije nafte Brod, Rafinerije ulja Modriča i predstavnici Ujedinjenog ravnogorskog pokreta.

U znak sjećanja na preminule bebe pušteno je 13 golubova.

Nakon polaganja cvijeća prisutnima su se obratili  predsjednik Boračke organizacije RS general Milomir Savčić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i srpski član predsjedništva BiH  Milorad Dodik .

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske u obraćanju prisutnima je rekao: “To je bila prva operacija Vojske RS u proteklom odbrambeno – otadžbinskom ratu. Čitav zapadni dio RS se nalazio u stanju kopnene i vazdušne blokade. Nestajalo je svih resursa neophodnih za život. Vojska RS nije imala drugog izbora  nego da isplanira i izvede ovu operaciju s ciljem da se uspostavi kopnena i vazdušna veza zapadnih i istočnih dijelova Republike. To je komanda Prvog korpusa briljantno uradila, formirala privremene sastave u vidu taktičkih grupa sa pomoćnim snagama i izvršila Proboj Koridora na glavnom pravcu, lijevom i desnom obalom rijeke Bosne. Ova operacija ima i istorijski značaj za Republiku Srpsku jer je udarila osnovne temelje  za njeno stvaranje. Sve ratne operacije posle uspješne operacije Proboja Koridora su lakše izvođene. Nismo bili sami, imali smo se na koga osloniti, od koga dobiti prijeko potrebne resurse za vođenje odbrambeno – otadžbionskog rata. Ovom prilikom treba izraziti zahvalnost svim učesnicima opracije Koridor, odati dužno poštvonje i pokloniti se sjenama poginulih boraca i izraziti divljenje učesnicima Proboja Koridora “.

Ministar Milunović je rekao : „Danas obilježavamo najveću borbenu operaciju u proteklom odbrambeno – otadžbinskom ratu.  Ova operacija je nazvana i Koridor života iz razloga što su se u operativnom okruženju nalazili veliki dijelovi Vojske RS a oko milion stanovnika  je izgubilo vezu sa maticom i prijetila je humanitarna katastrofa. Ovo je bitka za koju smo bili sigurni da ćemo je dobiti i dobili smo je iz razloga što smo se borili za svoje najbliže, ognjište, čast i slobodu. Oni su bili osuđeni na neuspijeh jer su namjeravali da nam uzmu slobodu i teritoriju a i veliki dio života.“

„To je bila veličanstvena bitka za slobodu. U njoj su učestvovale naše najsposobnije i najelitnije jedinice pod komandom Prvog korpusa. Značajnu ulogu je imala i prnjavorska brigada koja je i dala doprinos da se teritorijalno spoje zapadni i istočni dijelovi RS. Veliki broj boraca je izgubilo život ali je pokazana istrajnost i želja da se ide do kraja, tako je i izvojevana pobjeda. Danas Republika Srpska je zahvalna svima koji su dali svoje živote za njeno stvaranje. Republika Srpska čini sve da bude stabilna i razvijena a to je najbolji način da se odužimo svim poginulim ali isto tako i onima koji žive ovdje jer vjeruju u Republiku Srpsku“, izjavio je srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Priređen je prigodan kulturno – umjetnički program.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...