Home / NOVOSTI / HRONIKA / Povodom Dana Republike položeno cvijeće na spomen-obilježje Milanu Jeliću

Povodom Dana Republike položeno cvijeće na spomen-obilježje Milanu Jeliću

MODRIČA – Delegacija Republike Srpske položila je danas u Modriči vijenac na spomen-obilježje nekadašnjem predsjedniku Srpske Milanu Jeliću, povodom 9. januara, Dana Republike.

Vijence su položili izaslanici predsjednika Republike Srpske i Vlade Srpske Miladin Dragičević i Predrag Gluhaković, poslanik u Narodnoj skupštini Bojan Vidić, načelnik opštine Modriča Mladen Krekić, te članovi Jelićeve porodice.

Модрича -- делегација Владе РС - полDragičević je naglasio da je Milan Jelić zaslužio veliko poštovanje u Republici Srpskoj zbog čega zvaničnici Srpske svake godine, povodom Dana Republike, posjete njegov grob.

– Cijelu godinu smo se borili i izborili da obilježavamo Dan Republike Srpske, i danas smo, nakon velikih peripetija `da li će biti slavljen Dan Republike`, položili cvijeće na grob bivšem predsjedniku Srpske Milanu Jeliću i time počeli obilježavanje 9. januara, Dana Republike – rekao je Dragičević.

On je upozorio da je zahtjev za ukidanje Dana Republike Srpske igra koja može narušiti odnose u BiH, a nikako ukinuti Dan Republike, koji će biti slavljen dok je onih koji poštuju Srpsku.

Dragičević očekuje da će i narednih godina biti pritisaka da se ukine Dan Republike Srpske.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da je obaveza sjećati se Milana Jelića, dolaziti na njegov grob i pamtiti njegova djela jer je on postavio temelje u stvaranju Srpske, njenom demokratskom kapacitetu.

– Ovo je početak obilježavanja Dana Republike Srpske, ali i prilika da posjetimo grob bivšeg predsjednika Republike, da se sjetimo njegovog lika i djela – istakao je Gluhaković i dodao da će zvaničnici Srpske sigurno i ubuduće dolaziti na ovo mjesto.

Gluhaković je rekao da je Vlada Republike Srpske u funkciji obilježavanja Dana Repaublike Srpske koji će sutra biti svečano obilježen širom Srpske.

Milan Jelić preminuo je 30. septembra 2007. godine u 51. godini, od posljedica srčanog udara.

Jelić je nakon završteka rata biran za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Od marta 2006. godine bio je ministar privrede, energetike i razvoja Republike Srpske, a od 9. novembra 2006. do smrti bio je, šesti predsjednik Republike Srpske.

Izvor: Gles regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...