Home / NOVOSTI / HRONIKA / Povodom božićnih praznika – Posjeta Kolektivnom centru u Donjim Kladarima *(VIDEO)

Povodom božićnih praznika – Posjeta Kolektivnom centru u Donjim Kladarima *(VIDEO)

U povodu Božića, 4. januara 2017. godine, predstavnici opštinske uprave, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i Ministarstva za izbjegla i raseljena lica posjetili su Kolektivni centar u Donjim Kladarima. Kolektivni centar se redovno posjećuje i povodom vaskršnjih praznika, kao i u drugim prilikama nevezano za praznike.

U Kolektivnom centru  smješteno je 17 korisnika od čega je 13 samaca i 2 porodice po 2 člana. To su lica čija je imovina uništena. Pojedini korisnici ostvaruju određena prava i to: 4 penzionera, 4 korisnika novčane pomoći Centra za socijalni rad i tuđe pomoći i njege, 1 korisnik boračkog dodatka i 1 RVI. Preostali broj njih 7 korisnika nemaju vlastitih primanja, dok za 5 najugroženijih lica, starih i bolesnih Crveni krst besplatno obezbjeđuje hljeb svaki dan a paštete i nareske povremeno.

Ovom prilikom uručeno je ukupno 20 paketa sa hranom i higijenom. Paketi su uručeni i borcima Vojske Republike Srpske i socijalno ugroženim licima.

„Kao i svake godine povodom Božićnih praznika posjetili smo Kolektivni centar. U ime Načelnika opštine, u ime Opštinske uprave uručili smo skromne pakete. Najbitnije jeste da je u toku izgradnja 22 stambene jedinice gdje će korisnici ovog centra biti trajno stambeno zbrinuti. Očekuje se da će tokom ljeta biti izgrađene te stambene jedinice, da će biti potpuno opremljene i predate ovim korisnicima. Pored toga što smo danas došli u posjetu korisnicima Kolektivnog centra, mi ćemo posjetiti još određen broj porodica koje su socijalno ugrožene  kao i porodica iz kategorije boraca vojske Republike Srpske imajući u vidu da su ovi božićni praznici za posjete,“ izjavila je Bosa Novaković, načelnik odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu i opšte poslove.

U Kolektivnom centru je u funkciji centralno grijanje, a kao i prethodnih godina opština je obezbijedila i plaća ložače za cijelu grejnu sezonu kao i domara tokom cijele godine koji vodi brigu o korisnicima Centra.

„Mi svake godine po nekoliko puta dobijemo pomoć od Opštine Modriča i ta pomoć nam veoma dobro dođe. Ovdje sam već deset godina a prije toga sam živio u Gradačcu. Ove godine se trebamo preseliti u nove stanove i svi se veoma radujemo tome,“ rekao je Mirko Marjanović, korisnik Kolektivnog centra.

U toku je trajno rješavanje stambenog pitanja korisnika Kolektivnog centra. U ulici Vasilija Ostroškog, Mjesna zajednica Modriča 5, grade se 22 stambene jedinice u kojim će biti smještena 22 samca, od čega 12 iz Kolektivnog centra i 10 iz socijalno ugroženih kategorija. Izgradnja 22 stambene jedinice se realizuje u okviru projekta   CEB 2 – Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja. Projekat finansira Republika Srpska i Bosna i Hercegovina kreditnim sredstvima Razvojne banke Savjeta Evrope. Implementator projekta je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, a ugovorena vrijednost izgradnje objekata je 1.041.361,17 KM. Opština Modriča je obezbijedila lokaciju, projektnu dokumentaciju i infrastrukturne priključke, što do sada iznosi 150.438,13 KM. Izvođač  radova je „Jokić invest“ d.o.o. Zvornik, a rok za izvođenje radova je 120 dana. Kortisnicima će tokom 2018. godine biti predate na korištenje potpuno opremljene stambene jedinice.

„Zahvaljujem se od srca opštini na pomoći. Želim svima zdravlja i veselja u novoj godini,“ rekla je Vidović Sofija, korisnik Kolektivnog centra.

Nakon podjele paketa delegacija je obišla gradilište 22 stambene jedinice u ulici Vasilija Ostroškog.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...