Home / NOVOSTI / HRONIKA / Potpisani ugovori o stipendiranju studenata u 2018. godini *(VIDEO)

Potpisani ugovori o stipendiranju studenata u 2018. godini *(VIDEO)

U Skupštinskoj sali opštine Modriča, 05. januara 2018. godine potpisani su Ugovori o stipendiranju 66 novih studenata kojima je stipendija dodijeljena za školsku 2017/2018. godinu.

Opština će u školskoj 2017/2018. godini stipendirati ukupno 170  studenata od kojih:

  • 104 studenata iz ranijih godina,
  • 66 novih studenta

Za 39 studenata ove godine miruju prava iz razloga što su obnovili godinu.

Potpisivanju je prisustvovao načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima. Načelnik Krekić je pozdravio studente, poželio im srećnu novu godinu, te je ovom prilikom rekao: „Za opštinu Modriča znači mnogo što će stipendirati novih 66 studenata. Stipendije smatram jednom malom pomoći studentima i njihovim roditeljima. Ja mogu iskazati zadovoljstvo što će u ovoj godini 170 studenata dobijati stipendije i što su one redovne, dok za 39 studenata prava miriju. Bilo bi dobro da su ove stipendije mnogo veće ali daje se onoliko koliko lokalna zajednica može. Ja ovu djecu smatram kao prijatelje, gledam ih kao svoju djecu i imam želju da oni budu ambasadori svoga grada ma gdje studirali i da lokalnu zajednicu smatraju kao svoju drugu kuću.“

U saradnji sa privrednicima sa prostora opštine Modriča utvrđena su i deficitarna zanimanja i to:

  • studij tehnologije – obućarski i kožarski smjer,
  • studij mašinstva i
  • studij elektrotehnike
    koja su u konkursu koji je objavljen 31.10.2017. godine bodovana sa dodatnih 30 bodova. Pravo za dodatno bodovanje na osnovu deficitarnog zanimanja ostvarila su tri studenta.

„Mi ovdje smo svi jako zahvalni što ljudi iz Opštine u ovakvoj situaciji prepoznaju da nama studentima zaista treba podrška i podsticaj za dalji rad. Znamo da nas je Opština podržavala i u srednjoj školi kroz razne organizacije i lijepo je znati da tu podršku i dalje nastavlja tokom studija. Takođe, oni treba da znaju da mi zaista jesmo ambasadori svoje Modriče i da je ovo za nas zaista jedan motiv kada završimo studije da se vratimo u Modriču i da se trudimo da ona postane što bolja“, rekla je Milica Novaković, student druge godine fakulteta Organizacionih nauka u Beogradu.

Na konkurs se prijavilo ukupno 67 studenta. Prvobitno je odobreno 60 stipendija, međutim odlukom  načelnika opštine taj broj se povećao na 66. Jedan kandidat nije ispunjavao uslove navedene u konkursu.

„Ova stipendija ne samo da podržava finansijski nas i naše roditenje već i znamo da neko postoji iza nas, naša opština koja nas podržava i cijeni naš trud, rad i učenje“, izjavio je Đorđe Smiljić, student druge godine Proizvodnog mašinstva na fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu.

Studentima opštine Modriča  isplaćuju se stipendije u mjesečnom iznosu od 100 KM, s tim da se za 30 % uvećava studentima koji su u prethodnoj godini studija položili sve ispite i postigli uspjeh 8,00 i više i iznosi 130 KM.

„S obzirom da smo mi jedna mala zajednica, mala opština, ovo nam puno znači, ne samo nama nego i našim roditeljima takođe. Mislim da će ovo biti jedan dobar podsticaj da dalje radimo i dalje učimo. Ovom prilikom želim da se zahvalim našem načelniku i našoj opštini,“ rekla je Vesna Nedić, student druge godine Biomedicinskog inžinjerstva na fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu.

U 2018. godini za stipendiranje studenata iz budžeta opštine Modriča izdvojit će se 200.000 KM.

„Prije svega bih željela da se zahvalim našoj opštini i načelniku koji su nam priuštili ova novčana sredstva koja će nam mnogo značiti u daljem školovanju. Takođe, nakon završetka studija planiram da se vratim u Modriču i da svoje znanje na što bolji način prenesem ovdje i da pospješim našu lokalnu zajednicu,“ rekla je Željana Kuzmanović, student druge godine Visoko zdravstvene škole u Beogradu.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...